Tusk opfordrer til demonstrationer

Donald Tusk Foto: Mateusz Włodarczyk

Polen: Det er tvivlsomt, hvorvidt polakkerne får en fredfyldt Jul. Polens tidligere premierminister og formand for Det Europæiske Råd opfordrer nu i lighed med Polens tidligere præsident Lech Walesa polakkerne til at gå ud i gaderne og protestere imod det lovforslag, som Polens regerende parti Lov og Retfærdighed ønsker at vedtage inden Jul. Lovforslaget er ifølge kritikerne en ende af uafhængige domstole i Polen, skriver polske medier.

“Jeg opfordrer alle til at protestere, gå ud på gaderne. Jeg synes, at “gaden og udlandet” kan komme til, og har gjort det tidligere, spille en positiv rolle. I Bruxelles vil de ikke gøre noget så længe vi reagerer apatisk på det onde. Hvis vi ønsker politisk solidaritet fra de europæiske insititutioner og andre europæiske lande, skal vi ikke regne med, at de vil være mere aktive forsvarer af polske domstole og forfatning, end vi polakkerne, siger Donald Tusk under lancering af hans bog Szczerze (Ærligt).

Kritikerne af Polens regerende partis lovforslag betegner lovforslaget som en afslutning af uafhængige domstole i Polen, da det regerende parti, såfremt loven bliver vedtaget, vil få kontrol over ansættelse og afskedigelse af dommere. ota

Share This