Tjekkiske videnskabsmænd protesterer imod censur og undertrykkelse af fri diskussion

Tomas Hudlicky Foto: Wikimedia

Tjekkiet: 45 medlemmer af Tjekkiets Vidensamfund protesterer imod censur af deres kollega og professor ved Brock University i Ontario, Canada, Tomas Hudlicky.

Tomas Hudlicky, canadisk videnskabsmand med tjekkiske rødder, er en af verdens førende eksperter i organisk kemi. I juni publicerede han artiklen “Organic synthesis – where now. Is Thirty Years Old. A reflection on the current state of affairs” i fagbladet Angewandte Chemie. I artiklen stiller Hudlicky spørgsmålstegn ved de seneste forsøg på inklusion og diversificering i videnskaben. Særlige ordninger for kvinder og mindretal kan ifølge ham skade udviklingen i kemi som videnskab og er kontraproduktive, da de mest interessante og dygtige kandidater risikerer at blive valgt fra for ikke at tilhøre den rette befolkningsgruppe.

Artiklen blev offentliggjort men blev umiddelbart efter sin offentliggørelse kritiseret for sit budskab og censureret væk. To af fagbladets redaktører blev efterfølgende fyret og fagbladet offentliggjorde en udtalelse om sagen. Hudlicky blev derudover kritiseret af sin arbejdsplads Brock University.

Hudlickys sag skaber forundring hos tjekkiske videnskabsmænd, som har offentliggjort en udtalelse til støtte for ytringsfrihed.

“Vi er foruroliget over, at professor Hudlickys artikel er forsvundet fra videnskabslitteraturen og at dens forfatter risikerer administrative skridt. Et angreb mod akademisk frihed er et angreb mod os alle, skrives der i udtalelsen, som bl.a. er underskrevet af Karls Universitets rektor Tomas Zima.

En af underskriverne er også den verdenskendte biokemiker Jan Konvalinka, som opfordrer Brock University til ikke at hindre ytringsfrihed og heller polemisere og udspørge Hudlicky.

Tomas Hudlicky udtaler til det amerikanske medie Retraction Watch bl.a.: “Det er forfærdeligt. Vi er på vej i kalvinismens tid og hekseafbrænding. Det er absurd. Jeg har blot ytret min holdning, men mine ord blev taget ud af kontekst, siger han. ota

Share This