Tjekkiske politikere afviser at lade sig inspirere af Danmark, vil ikke afskaffe helligdage, det kan ikke svare sig

Demonstration mod afskaffelse af Store Bededag Foto: Kauey

Tjekkiet/Danmark: Afskaffelse af Store Bededag i Danmark blev bemærket i Tjekkiet, hvor de danske politikers beslutning resulterede i en debat, hvorvidt sådan en løsning kunne bruges i Tjekkiet. På baggrund af den danske beslutning, bestilte det tjekkiske finansministerium en analyse af virkningerne af at aflyse helligdage for økonomien og statskassen. Og Tjekkiet vil ikke gå en lignende vej. Ifølge analysen vil en afskaffelse af en helligdag bidrage til at øge BNP med omkring 0,1 %, hvilket, som ministeriet påpeger, er en værdi indenfor statistisk fejl, skriver Echo 24.

”Den danske tilgang er bestemt interessant. Vi har ikke et lignende forslag på bordet, men under vores forhold kunne det være værd at overveje at fejre Arbejdernes dag 1. maj med arbejdet. Hvis nogen af ​​helligdagene har overlevet sig selv, så tror jeg, det netop er denne her,” sagde Markéta Pekarová Adamová, formand for Deputeretkammeret, under en offentlig debat.

Ifølge analysen ville en ekstra arbejdsdag rent statistisk give omkring 0,4 % af BNP eller 27 milliarder ekstra. Analysen advarer dog om, at besparelsen i virkeligheden ville være lavere af mange årsager. Det er nødvendigt at tage hensyn til sektorer, der ikke dæmper den økonomiske aktivitet under en helligdag og tilbyder tillæg (f.eks. transport) samt opdeling i helligdage, hvor der kræves dæmpning af den økonomiske aktivitet (juleferie, nytår osv.).

Analysen anvender således både sektoranalyse og en statistisk metode med regressionsanalyse. Ifølge sektoranalysen ville staten tjene 0,08 % af BNP, og ifølge den statistiske metode med regressionsanalyse kommer det til 0,03 %. “Baseret på de to metoder til konsekvensanalyse af “indførelse af en ekstra arbejdsdag” er det muligt at fastslå, at stigningen i BNP efter aflysning af 1 helligdag sandsynligvis ikke vil udgøre mere end 0,1 % af BNP “, slutter analysen ifølge Echo24. ota

Share This