Tjekkisk ord udbredt til hele verden fejrer 100 år

Illustrationsfoto: Gustavo A. Casañ

Tjekkiet: Det er i disse dage 100 år siden, at brødrene Čapek opfandt ordet “robot” som efterfølgende spredte sig til hele verden. Den tjekkiske forfatter Karel Čapek ledte efter et ord, som kunne beskrive de “levende og intelligente maskiner” som optrådte i hans skuespil R.U.R.

Karel Čapek var angiveligt ikke specielt begejstret for ordet labourer, som var ordet, han brugte i første omgang. Han spurgte derfor sin bror Josef Capek, som foreslog ordet “robot”. Verdens mest kendte tjekkiske ord så dagens lys.

Ordet robot stammer fra det tjekkiske ord “robota” som betyder et slavelignende arbejde. Det var dette ord maler og illustrator Josef Čapek kom med under de to brødres diskussioner.

Skuespillet R.U.R. (Rosumovi Univerzální Roboti) blev færdigskrevet i foråret 1920 og havde præmiere på Nationalteateret i  Prag tidligt i 1921. Skuespillet finder sted i fremtiden og omhandler roboter som var “kunstige mennesker”, som kunne tænke selv, bestod af kød og blod, men manglede en sjæl: de manglede både følelser og kreativitet. Robotternes produktivitet fører til at mennesker bliver ubrugelige, og disse gør derefter oprør mod menneskeheden. Med skuespillet ønskede Karel Čapek at skabe tanker om, hvordan udviklingen af revolutionerende teknologi kunne påvirke samfundet. Skuespillet gjorde Karel Čapek verdensberømt og markerer også introduktionen af ordet “robot”. 

Karel Čapek er Tjekkiets mest oversatte forfatter, som i løbet af sit korte liv, Čapek blev kun 48 år gammel, nåede at skrive en lang række bøger.  Karel Čapek skrev blandt andet børnebøger, romaner, skuespil og rejsebøger. Karel Čapek er i udlandet især kendt for R.U.R. og romanen Krigen mod salamanderne, som også er oversat til dansk.

Karel Čapek døde  25. december 1938, dybt skuffet over Münchenaftalen, hvor Frankrig og Storbritannien gav Hitlers Tyskland lov til at invadere Tjekkoslovakiet.

“Jeg føler, jeg ikke har noget at lave her, det vil blot gøre mig til en latterlig figur. Min verden er død. Jeg har stolet på forpligtelser, og på en såkaldt ære, sagde Karel Čapek kort før sin død. ota

Share This