Tjekkisk avis: Danmark planlægger afskaffelse af velfærdsstaten

Illustrationsfoto: Dinkum

Danmark: Danmark har i gennem længere tid blæret sig med sit gavmilde sociale system og velfungerende økonomi, men nu forbereder den danske regering ændringer. Velfærdsstaten ser ud til at blive en fortid, som et offer for lavere skatter. Det nordiske kongedømme er nemlig et land med rigtig høje skatter. Vedtagelsen af ændringerne afhænger nu af det yderste højre, som paradoksalt nok ikke vil opgive landets nuværende sociale system. Det skriver Tjekkiets største avis Dnes.

Dnes stiller spørgsmålstegn ved, hvorfor de ledende danske politikere ønsker at afskaffe et system som fungerer og giver selv et svar på spørgsmålet.

”Grunden er de høje skatter, som er nødvendige for at finansiere det danske velfærdssystem, og disse er, uden overdrivelse, enorme, skriver avisen.

Avisen redegør i artiklen for den danske indkomstskat samt andre skatter, eksempelvis moms, diverse forbrugsafgifter, eksempelvis på alkohol og benzin og konstaterer, at de danske skatter og afgifter er meget høje.

”Hvis den danske regering ønsker at nedsætte skatterne, vil der naturligvis mangle penge i statskassen, og her er nedsættelsen af sociale ydelser et logisk skridt. En anden mulighed er en højere beskæftigelse, men arbejdsløshed i Danmark er minimal og et forsøg på at tiltrække udenlandsk arbejdskraft er i den nuværende situation i Europa lig med et politisk selvmord, konstaterer avisen.

Den eneste mulige løsning ser avisen i at motivere unge til at begynde at arbejde i en tidligere alder ved at tilbyde fordelagtige ordninger og lån ved køb af bolig samt at udsætte pensionsalderen.

Den tjekkiske avis ser dog problemer ved at vedtage forringelser af den danske velfærdsmodel i den nuværende politiske sammensætning af det danske parlament og den svage regerende koalition, som kun regerer med 53 mandater. Det er ifølge avisen også ganske uklart, hvordan offentligheden vil reagere på forringelser af velfærdsstaten.

”Jeg er overbevist om, at reaktionerne bliver delte. Højreorienterede vælgere vil hilse ændringer, som giver den enkelte større ansvar velkommen, mens de venstreorienterede bliver kritiske. Det er forventeligt, at en reform-diskussion vil styrke uoverensstemmelserne mellem højre og venstre og på sigt styrke Socialdemokraterne og SF, mener politolog Vlastimil Hvalik fra Masaryk Universitet i Brno. ota

Share This