Tjekkiets regering taget i ed

Tjekkisk flag Foto- Adam Jones, Ph.D.

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Tjekkiet: Onsdag udnævnte præsident Milos Zeman Andrej Babis’ anden regering. Blandt ministrene finder vi ikke Miroslav Poche, som Socialdemokratiet (CSSD) ellers havde udset til posten. Beslutningen er kontroversiel, men bliver formentlig godkendt under protest af CSSDs ledelse.

Poche er som medlem af Europaparlamentet blevet beskyldt for “blødhed”  i flygtninge- og indvandrerspørgsmålet.

Indtil videre overtager formanden for Socialdemokratiet Jan Hamacek udenrigsministerposten ud over posten som indenrigsminister. Andrej Babis bliver ministerpræsident, uanset at han stadig  har en gammel sag om uregelmæssigheder om udbetaling af EU-penge til sit firma hængende over hovedet.

I regeringen besætter hans parti (ANO) syv poster, CSSD fem. Om kommunisterne vil stemme for regeringen ved den kommende tillidsafstemning i parlamentet er endnu ikke helt sikkert. Babis erklærer, at hans regering vil arbejde for befolkningens sikkerhed, være med i “spidsen for Europa” ganske som det var tilfældet  i mellekrigstiden, bekæmpe illegal immigration, overdrevent bureaukrati og korruption og ad den vej etablere en mere effektiv stat.

Regeringskrisen i Tjekkiet har stået på lige siden valget i efteråret 2017. Det har dog  ikke standset landets høje økonomiske vækst.

Share This