Tjekkiets premierminister blandt hovedpersonerne i en international afsløring

Tjekkiets premierminister Andrej Babis Foto: Ota Tiefenböck

Tjekkiet: Tjekkiets premierminister Andrej Babis har igen nået forsiderne i flere europæiske medier. Årsagen er Pandora Papers -sagen, hvor undersøgende journalister fra hele verden afklassificerede dokumenter om politiske ledere og andre vigtige personligheders mistænkelige økonomiske transaktioner.

Ifølge disse skjulte Andrej Babis køb af et fransk slot til en værdi af omkring 400 millioner tjekkiske kroner ( mere end 100 millioner kroner) via et selskab i skattely.

Mandag indrømmede premierminister Babiš, at han havde købt fast ejendom på den franske riviera, og fortalte journalister, at et ejendomsmæglerbureau havde anbefalet et køb gennem en kæde af offshore -selskaber. Han indrømmede i tjekkisk tv, at proceduren ikke var egnet til politikere, men at han på det tidspunkt ikke figurerede i politik, som han selv..

”Det var en anbefaling fra et ejendomsmæglerfirma, som anbefalede at købe den gennem en advokat. Det er der ikke noget ulovligt i, «sagde Babis.

Babiš understreger desuden, at han som en fysisk person ikke ejer disse ejendomme. Aktiverne falder ind under holdingselskaberne Agrofert og SynBiol, som statsministeren overførte til fonde i 2017 på grund af interessekonfliktloven i Tjekkiet. Babis er dog fortsat velgører af fonden og kan, hvis han forlader politik tage midlerne fra fonderne tilbage.

Det tjekkiske nationale politicenter mod organiseret kriminalitet (NCOZ) meddelte mandag, at det vil undersøge oplysninger om premierminister Andrej Babiš og alle tjekkiske borgere, der er berørt af de aktuelt offentliggjorte dokumenter kendt som Pandora Papers.

Der er parlamentsvalg i Tjekkiet den 8. og 9. oktober og oplysningerne om Babis`aktiviteter vil formentlig skade hans muligheder for genvalg. ota

Share This