Tjekkiets ekspræsident kritiserer mediernes dækning af krigen i Ukraine

Tjekkiets tidligere præsident Vaclav Klaus Foto: Wikimedia Commons

Tjekkiet: Tidligere præsident og premierminister i Tjekkiet Václav Klaus har i avisen MF Dnes kommenteret krigen i Ukraine. Klaus kalder mediernes rapportering for envejspropaganda, der kan føre til manglende frihed. Ifølge Klaus er det nødvendigt at begynde også at bringe andre synspunkter og modstå diktater af én korrekt mening

“Ejere af den korrekte, politisk korrekte mening, er fast overbeviste om, at tilhængere af meninger, der adskiller sig fra deres egne, enten er Putins betalte agenter eller fuldstændige tåber. Lad os sige det klart, det er envejspropaganda, der eksisterer i dag, og at bukke under for sådan propaganda, er vejen til ufrihed.”

“Ingen rationelt tænkende person tvivler på, at krigen i Ukraine blev startet af Rusland og Putin. Sådan nogen kender jeg i hvert fald ikke. At beskylde nogle af os for at sætte spørgsmålstegn ved denne kendsgerning er barnligt nonsens.”

Ifølge Klaus ender debatten i de offentlige medier som regel med denne sætning.
“Den, der vovede at sige, at den ikke skulle ende her, er blevet stemplet som Putins marionet.”

I denne sammenhæng gør Klaus opmærksom på, at det var umuligt at spekulere, estimere, søge efter en forklaring på, hvorfor Putin gjorde det, hvorfor han tog denne enorme risiko, hvilke grunde – selv om de ikke var forsvarlige, eller i det mindste klart formulerede – kunne have fået ham til at gøre det.

“Argumenterne om Ruslands frygt for at omringe sit territorium af NATO-medlemsstater diskuteres ikke,” mener Václav Klaus.

Ifølge den tidligere præsident er der heller ingen omtale af Ukraines fjendtlighed over for Rusland og over for det russiske mindretal i Ukraine, som har vokset hele tiden fra den Orange revolution og Maidan og frem til her i februar. Heller ikke argumenter om USA’s forsøg på at opnå en vis geostrategisk succes efter fiaskoerne i Irak, Afghanistan og Syrien bliver ifølge Klaus diskuteret.

Ifølge Klaus er det spørgsmål som ikke skal forties i et frit samfund og personer som stiller disse spørgsmål, skal ikke gøres tavse. ota

Share This