Tjekkiet på kollisionskurs med Orbán, er Europas konservative V4-alliance død?

Tjekkisk flag Foto- Adam Jones, Ph.D.

Af Michael Skovgaard

Centraleuropa: Konservative kræfter i Europa er splittet, når det gælder krigen i Ukraine, og den interne konflikt mellem V4-landene lader også til at være optrappet – det skriver Remix News.

Polen og Tjekkiet har sat Ungarn under pres, og det truer V4-alliancen. Hovedsagen er Ungarns og Viktor Orbáns ageren med hensyn til krigen i Ukraine, selv om de tre lande tidligere har været enige, når det gælder emner som migration og national selvbestemmelse. Senest kom det til udtryk, da repræsentanter fra Polen og Tjekkiet udeblev fra et møde mellem regeringslederne i Bratislava i Slovakiet.

Tjekkiske repræsentanter boykottede V4-mødet, og ifølge det tjekkiske medie Seznam Zprávy nægtede de at sidde ved samme bord som de ungarske repræsentanter. Ifølge samme medie ville repræsentanter fra Polens underhus Sejm heller ikke deltage i mødet.

Boykotten skyldes primært uenighed mellem V4-landene om holdningen til krigen i Ukraine. Formanden for det ungarske parlament László Kövér beklagede, at Polen og Tjekkiet udeblev og tilføjede, at deres boykott var baseret på forvrængede fakta, og at Ungarn selv har ret til at forme en politik, som er i tråd med Ungarns interesser.

Ungarns premierminister Viktor Orbán har nægtet at sende våben til Ukraine eller give tilladelse til, at våben bliver transporteret gennem Ungarn, da landet ikke ønsker at tage del i krigen. Ungarns regering har også krævet en våbenhvile og fredsforhandlinger. Ved flere lejligheder har Orbán desuden hævdet, at sanktionerne mod Rusland skader Vesten mere end Rusland, og at sanktionerne bør ophæves ved årets udgang.

Tjekkiske politikere lægger ikke skjul på, at netop disse ting var årsagen til udeblivelsen fra mødet. „Ungarn fører bilaterale samtaler med Rusland med hensyn til energileverancer, og det er ikke i overensstemmelse med EU‘s holdning til energikrisen“, sagde formanden for det tjekkiske deputeretkammer Milos Vystricil.

Talskvinden for det tjekkiske deputeretkammer Markéta Adamová Pekarova gav et interview i den polske avis Rzeczpospolita, hvor hun omtalte forholdet mellem den tidligere tjekkiske premierminister Andrej Babis og Viktor Orbán. Før valget i 2021 bad Babis ifølge hende Orbán om hjælp til at vinde den valgkreds, hvor han var opstillet.

„Babis beundrer stærke ledere, og den tidligere tjekkiske premierminister støtter stadig Orbán, selv om han er uenig med denne, når det gælder kursen i forhold til Ukraine og Orbán som Putins „trojanske hest“, udtalte Adamová til den polske avis.

Den siddende tjekkiske regering har tidligere taget afstand fra Ungarn og støtter således EU‘s mulige sanktioner mod Ungarn på grund af manglende overholdelse af retsstatsprincipperne.       

Share This