Tjekkiet og Slovakiet afviser at koble EU udvidelse og historie sammen

Fæstningen i Skopje Foto: Ota Tiefenböck

Bulgarien/Tjekkiet/Slovakiet: Bulgarien har blokeret for EU-udvidelse forhandlinger med Nordmakedonien. Det skyldes, at Nordmakedonien ikke accepterer Bulgariens udlægning af bestemte historiske forløb, ikke deler samme syn på historiske personer og ikke anerkender makedonsk som en bulgarsk dialekt.

På EU rådsmødet for nylig foreslog formandskabslandet Tyskland indsat en formulering i konklusionen om de kommende udvidelsesforhandlinger, som et stykke ad vejen tilgodeser Bulgarien.

Tjekkiet og Slovakiet deler Tysklands ønske om at få sat gang i udvidelsesforhandlingerne, men det skal ske på anden vis, ikke ved inddrage historiekonflikter og støtte et bestemt land over for et andet. Tjekkiet og Slovakiet mener, og bestemt ikke med urette, at indrømmelser til Bulgarien vil skabe en farlig præcedens. Der må kunne findes andre løsninger, lyder det fra Prag og Bratislava. Bulgariens veto er kun rettet mod Nordmakedonien, ikke mod Albanien, der også ønsker forhandlinger om optagelse i EU. søren.riishøj

Share This