Ad

Tjekkiet mindes operation Anthropoid

Heydrichs begravelse Foto: Bundesarkiv

Tjekkiet: Den 27. maj 1942 begik tjekkoslovakiske soldater, Jozef Gabčík og Jan Kubiš, et attentat på den forhadte Reich protektor Reinhard Heydrich i Prag. Jozef Gabčík og Jan Kubiš betalte senere for deres heltemod med livet, men Reinhard Heydrichs død fik en betydning for udviklingen af anden verdenskrig og havde for altid indskrevet sig i historien. Tjekkerne hyldes i dag operation Anthropoid og deres to helte, der døde for deres frihed.

Reinhard Heydrich Foto: Bundesarkiv

Filosof, forfatter og Tjekkiet-elsker Peter Tudvad skriver om Operation Anthropoid og om filmen Attentatet på Heydrich:

Det var et par gedigne stjerner, den engelske instruktør Lewis Gilbert i 1975 fik til at spille hovedrollerne i “Operation Daybreak”, nemlig Timothy Bottoms og Martin Shaw. Som henholdsvis Jan Kubiš og Jozef Gabčík fra den tjekkiske undergrundshær forøver de et attentat på Reinhard Heydrich, Hitlers stedfortrædende rigsprotektor i det såkaldte Protektorat Böhmen-Mähren, som tyskerne havde reduceret Tjekkiet til i 1939.

Heydrichs bil efter attentatet Foto: Bundesarkiv

At det faktisk lykkedes de tjekkiske modstandsfolk at slå “Slagteren fra Prag” alias Heydrich ihjel, er selvfølgelig velkendt, men jeg gætter på, at de fleste ligesom jeg kun har et overfladisk kendskab til attentatet og dets skrækkelige følger i form af massakren på indbyggerne i Lidice og den totale ødelæggelse af deres by, fordi tyskerne mente, at de havde skjult en af de mistænkte. Så meget desto mere interessant er det at se denne film, der ikke bærer spor af, at den immervæk har 44 år på bagen.

Jan Kubiš

Jovist, den afsluttende timelange kamp mellem modstandsfolkene og tyskerne, der har omringet den kirke i Prag, hvor de skjulte sig, får ikke for lidt; ifølge tyskerne selv mistede de kun tre soldater under angrebet, ifølge historikere nok et par stykker mere, men ifølge filmen en hel bataljon plus det løse. Men det er jo ikke nogen større overdrivelse, end den vi kender fra “Flammen og Citronen”, hvor Citronen (Mads Mikkelsen) trods hårdt såret udraderer en mindre hær, før han selv dør.

Jozef Gabčík

Under alle omstændigheder er det, når man elsker Prag, men er træt af alle de (andre) turister, der spolerer “Den Gyldne Stad”, skønt i denne film at se alle de kendte steder renset for masseturismens svøbe. Og det er kolossalt imponerende at se, hvor autentiske kulisser det er lykkedes at skabe for filmens klimaks: kampen i Kostel sv. Cyrila a Metoděje og krypten under kirken. Dér er der i dag indrettet et museum og nationalt mindesmærke over heltene, Národní památník hrdinů heydrichiády.

Filmen kan kvit og frit ses under dette link:

https://vimeo.com/197591479