Tjekkiet erklærer 21. august for en mindedag, russerne er vrede

Gaden Vinohradska, foran Tjekkiets Radio under den sovjetiske invasion i Tjekkoslovakiet den 21.august 1968 Foto: CIA

Tjekkiet/Rusland: Den 21. august, hvor Sovjetunionen og Warszawa-pagt landene indvaderede Tjekkoslovakiet, bliver fremover en officiel “Mindedag for invasionens ofre”. En lov om det blev vedtaget af  Tjekkiets parlament og i sidste uge underskrevet af landets præsident Milos Zeman. Rusland har umiddelbart efter lovens vedtagelse protesteret over den.

“Prags forsøger at holde en halvårhundrede gamle begivenheder i live med det formål at koble dem på den nuværende politiske kontekst. Manglende vilje til at vende denne side af historien er med til at ødelægge klimaet i russisk-tjekkiske forhold. Det vil langtfra hjælpe til et godt samarbejde mellem vores lande, skriver Ruslands udenrigsministerium i en protest.

Ifølge Rusland er den nye tjekkiske lov “en stor skuffelse”, som er i strid med aftalerne om venskabelige forbindelser fra 1993, hvor begge lande erklærede sig villige til at slå en tyk streg over den totalitære fortid.

Både Tjekkiets udenrigsministerium og præsidentkontor har protesteret over for russernes kritik.

“Det er nødvendigt at huske okkupationen i 1968 og dens uskyldige ofre, ikke at glemme. At præsidenten har underskrevet loven fra 13. december er et klart bevis på, at det er vores principielle holdning, siger den tjekkiske præsidents talsmand Jiri Ovcacek.

Forholdet mellem Rusland og Tjekkiet er i 2019 blevet forværret. Det er nemlig ikke første gang at de to lande har forskellige udlægninger af historien. Prag vil fjerne en statue af marskal Konev stående i Prag 6 og byen Reporyje, som er en del af Prag, vil næste år rejse et monument til Vlasov-hæren. ota

Share This