Ad

Tjekkiet: Arbejdskraftens fri bevægelighed kan ødelægge EU

Den tjekkiske hovedstad Prag Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Tjekkiet: Fortsat fri bevægelighed af arbejdskraft vil på sigt kunne få alvorlige følger for EU, i sidste instans måske et “break-up” af selve Unionen, siger Tjekkiets udenrigsminister Lubmir Zaorálek i et interview i mandags til “Hospodarské Noviny”

Han henviser til, at det er netop var arbejdskraftens fri bevægelighed, der var en hovedårsagen til, at flertallet af de britiske vælgere sidste år stemte nej til fortsat medlemskab af EU (“Brexit”).

Tjekkiet har ellers indtil nu været en ihærdig forsvarer for EU’s fundamentale rettigheder, herunder arbejdskraftens fri bevægelighed, så derfor kommer udmeldingen fra Prag ret overraskende.

Argumentet er, at begrænsninger i arbejdskraftens fri bevægelighed og retten til sociale ydelser kan blive nødvendige for at sikre fortsat opbakning til EU i det “gamle” Europa.

Om åbningen fra tjekkisk side bakkes op af andre EU-lande i Central- og Østeuropa vides ikke, men det er tvivlsomt, i hvert fald som det forholder sig lige nu.

Det er i hvert fald svært at se, hvordan den polske regering kan skifte standpunkt, men udmeldingen fra Prag hilses uden tvivl velkommen i EU-systemet og i de EU-lande, der er nettobidragydere til EU.