Tidligere ukrainsk præsident: En opdatering af Minsk II nødvendig
Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU
Ukraine: Det går som bekendt trægt, når det gælder at få mæglet og deeskaleret konflikten i Østukraine. En af dem der har engageret sig konstruktivt i mæglingsforsøg har været tidligere præsident Leonid Kravtjuk. Han mener, at et særligt mæglingsmøde mellem lederne i Rusland og Ukraine vil være relevant.
Problemet er frem for alt fraværet af tillid og konstruktiv dialog mellem parterne. Konflikten i Donbas kan kun løses gennem at give Minsk II aftalen fra 2015 et ”serviceeftersyn”. Der er flere veje at nå dertil, erklærer han til ”112.Ukraina television channel”. En ny revideret aftale skal forholde sig til alle aspekter af en løsning, herunder spørgsmål relateret til Ukraines territoriale integritet.
Den trilaterale kontaktgruppe, bestående af repræsentanter fra Rusland, Ukraine og OSCE underskrev 12. februar 2015 en 13-punkts plan med henblik på at opfylde Minsk I aftalen fra september 2014, som fik tilslutning fra de fire lande, der står for ”Normandietformatet, Rusland, Frankrig, Tyskland og Ukraine. Denne opfølgende aftale er kaldt Minsk II aftalen, og det er den, Kravtjuk nu gerne ser ajourført.
I Minsk II aftalen er vedtaget en våbenhvile, tilbagetrækning af tunge våben og en plan for en varig løsning, herunder gennemførelse af valg samt en varig løsning på spørgsmålet om en selvstyreordning for Donbas via en forfatningsreform. Regeringen i Kiev har med henvisning til sikkerhedssituationen og den manglende overholdelse af våbenhvilen valgt ikke at leve op til kravet om vedtagelse af en ”speciel status” for Donbas og efterfølgende afholdelse af valg, og insisterer på den fulde kontrol over grænsen til Rusland. Men det kan iflg. Minsk II dog først ske efter afholdelse af valg i Donbas.