Tidligere tysk dommer idømt stor bøde for at kalde en minister for „idiot“

Robert Habeck Foto: stephan-roehl.de Heinrich-Böll-Stiftung from Berlin, Deutschland

Af Michael Skovgaard

Tyskland: Den tidligere tyske 79-årige dommer Werner Heinrich blev onsdag idømt en bøde på knap 60.000 kroner for at kalde den tyske vicekansler og minister Robert Habeck (De Grønne) for en kraftidiot (Vollidiot) – det skriver Bild Zeitung.

Heinrich havde i et opslag på Facebook kaldt Habeck for en kraftidiot og sammenlignet ham med hundelort. Den tidligere dommer forsvarede sit opslag med, at alt er gået ned ad bakke, siden De Grønne har været med i Ampel-regeringen. Han henholder sig til det oprindelige græske ord „idiot“, som betyder en uvidende og uduelig person i bogstavelig forstand og mener, at det er inden for ytringsfrihedens rammer at benytte ordet. Der er således ikke tale om såkaldt „hadtale“ ifølge Heinrich.

Anklageren så anderledes på det og mente, at grænsen for offentlig tilsvining var overskredet, og at opslaget ville besværliggøre Habecks politiske virke.  Han påberåbte sig paragraf 188 i den tyske straffelov, som omhandler fornærmelser mod personer i et politisk embede.

Den kvindelige dommer Selina Domhan idømte Heinrich 60 dagbøder til en samlet sum af 7.800 euro svarende til knap 60.000 kroner med den begrundelse, at man ikke må ytre alt i den politiske debat – og slet ikke  „latrinær“ sprogbrug.  

Dommen går så imod en tidligere sag fra 2022, hvor en anden person blev frikendt for at have kaldt Habeck for en idiot. Werner Heinrich meddelte efter dommen, at han agter appellere den til en højere instans. 

Share This