Tidligere slovakisk ministerpræsident forsøger politisk come-back

Mikulas Dzurinda Foto: Piotr Drabik

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Slovakiet: Mikulas Dzurinda, Slovakiets ministerpræsident i en del år efter 2008, forsøger nu politisk come-back. Han har oprettet en Blå Koalition, der, som han siger, skal “frelse landet” i en svær tid. Apatien har ramt landet, folket skal “raise their heads up, not keep them down”, og behøver mere energi.

Den Blå Koalition består, ud over kredsen omkring Dzurinda, af Miroslav Kollar’s SPOLU, der ikke repræsenteret i parlamentet. Dzurinda er åben over for at optage andre partier i sin koalition, men vil ikke samarbejde med de to store oppositionspartier, Hlas og Smer-SD. Programmet er meget bredt formuleret, proeuropæisk og proatlantisk, vil støtte innovation og forholder sig neutralt i spørgsmål relateret til spørgsmål om religionens rolle.

Slovakiet afholder parlamentsvalg den 30. september, så der er tid for nye partier til at organisere sig. Det øger iflg. valgeksperter i sig selv chancen for at komme i parlamentet. Indtil valget i september vil landet blive styret af en overgangsregering. Eduard Heger’s regering blev fældet af et mistillidsvotum før jul i 2022.

Dzurinda er iflg. valgeksperter kontroversiel. I sin tid, ved valget i 2008, vandt han over daværende ministerpræsident Vladimir Meciar, der havde været dominerende i slovakisk politik i årene efter Tjekkoslovakiets deling i 1993. Meciar blev i EU kaldt illiberal, en forhindring for slovakisk medlemskab af EU. Han var så at sige den tids Viktor Orbán.

Dzurinda’s liberale regering blev i sin tid hilst velkommen i Bruxelles. Vejen til EU medlemskab var åbnet. Senere løb hans regeringer ind i problemer, blev bl.a. ramt af en del skandaler rejst i de slovakiske medier.

Share This