Tadsjikistan indfører forbud mod bringe bøger ind og ud af landet

En landsby i Pamir i Tadsjikistan Foto: Ota Tiefenböck

En landsby i Pamir i Tadsjikistan Foto: Ota Tiefenböck

Tadsjikistan: Det kan fremover blive svært at rejse ind eller ud af Tadsjikistan med bøger på fremmede sprog uden en skriftlig tilladelse fra tadsjikiske myndigheder. Tadsjikistan har indført et forbud imod at bringe bøger ind og ud af landet. Landets myndigheder begrunder den nye bestemmelse med en beskyttelse imod, at værdifulde manuskripter bliver smuglet ud af landet, men skyldes ifølge Radio Svoboda snarere en frygt for udbredelse af ekstremistisk religiøs litteratur i Tadsjikistan.

Ifølge Radio Svoboda er det især bøger på arabisk og persisk der er i søgelyset hos de tadsjikiske grænsemyndigheder, som ofte ikke kan læse bøgernes skrift og konfiskerer også ganske harmløse bøger. Det er dog angiveligt en ganske nemt procedure at få godkendt bøger til ind- og udrejse.

Tadsjikistans statslige religiøse myndigheder og indenrigsministeriet har udarbejdet en sortliste over forbudte bøger, de fleste af dem af religiøs karakter, men også eksempelvis bøger om magi.

Tadsjikistan er overvejende et muslimsk land, men har blandt andet indført et forbud imod at bære tørklæde i skoler. ota

Share This