Sydkorea fastholder det gode forhold til Rusland

Seoul Foto: Pixabay

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Rusland: Konflikterne mellem USA og Rusland er eskaleret i et omfang, som kan gøre det svært for lande på samme tid at fastholde gode relationer til USA og Rusland. Det skriver tænketanken Carnegie Endowment i en analyse (15.7.2021).

Rusland og Sydkorea har haft diplomatiske forbindelser i 30 år. De to lande har over historien ikke haft de store indbyrdes konflikter på trods af Sydkoreas militære aftaler med USA. Under Georgien krigen i 2008-2009 tog Sydkorea officielt afstand fra den georgiske regering og støttede Moskva. Og efter annekteringen af Krim i 2014 afviste Sydkorea at indføre sanktioner og ophæve visumfriheden over for Rusland.

Seoul er mest optaget af udviklingen i Østasien og har i den region ikke historiske udeståender i forhold til Rusland. Det har de to lande til gengæld i forhold til Japan. Der har været visse uenigheder mellem Sydkorea og Rusland omkring Nordkoreas atomvåbenprogram, men de har været til at overse.

Der forhandles om omfattende infrastrukturprojekter, bla. bygning af en jernbane samt anlæg af en gasledning ned gennem Nordkorea til Sydkorea. Om de to projekter lader sig gennemføre i praksis, får vi at se. Kina skal i givet fald inddrages. Sydkorea er Ruslands 12. vigtigste handelspartner, og er 6. vigtigst på importsiden.

Share This