Steven Seagal blandt russiske styrker? Fake news om Ukraine florerer på sociale medier

Steve Seagal Foto: K Zhestovskaya

Ukraine/Rusland: Kæmper den amerikanske skuespiller Steven Seagal på de speciale russiske styrkers side mod ukrainerne? Det hævder i hvert fald et falsk Twitter opslag, angiveligt fra CNN. Steven Seagal har ganske rigtigt også et russisk statsborgerskab og et venskabeligt forhold til Ruslands præsident Vladimir Putin, men opslaget passer ikke. Den 69-årige amarikanske skuespiller er i USA og fortalte Fox News i sidste uge, at han ser Ukraine og Rusland, som to lande som er “én familie”. Han håbede på en “positiv, fredelig løsning”. CNN sagde, at Twitter opslaget er en forfalskning og at CNN ikke offentliggjort sådan et opslag.

Efter begyndelsen af den russiske invasion af Ukraine er en masse falske eller vildledende oplysninger dukket op på internettet. Blandt de mest bizarre teorier, der cirkulerer på sociale medier er, at hele krigen blot er en mystifikation, iværksat af vestlige lande. BBC News har undersøgt nogle af de påståede nyheder.


Et opslag om en ung kvinde og en ung mandeår, som får smurt med blod i ansigtet, fik millioner af visninger på flere internetplatforme. Brugere deler det som et påstået bevis på, at krigen i Ukraine er et bedrageri, og at de civile ofre i virkeligheden bare er skuespillere eller hyrede statister, der spiller scener fra de påståede angreb.


På flere store sociale netværk bliver der også delt en video, hvor en reporter står foran rækker af ligposer. Efter et par sekunder begynder en af ​​poserne at bevæge sig, og en mand kravler ud, og fotografen. Ifølge den medfølgende tekst er videoen angiveligt optaget i Ukraine og beviser, at krigen enten er “vestlig propaganda”. Men udtalelserne er naturligvis falske. Videoen stammer fra en protest mod klimaforandringerne, som fandt sted i begyndelsen af ​​februar i Wien. Ifølge den østrigske avis Österreich var protesten organiseret af klimaaktivister fra gruppen Friday for Future, og ligposerne skulle understrege faren, som kulstofemissionerne udgør. ota

Share This