STATUS PÅ UKRAINE: NOVOROSSIJA ER DØDT

 

Valg til Verkhovna Rada 26. oktober 2013. Orange: Proeuropæisk flertal, blå: prorussisk. Kilde: Ukrainska Pravda og Hubs.

Valg til Verkhovna Rada 26. oktober 2013. Orange: Proeuropæisk flertal, blå: prorussisk. Kilde: Ukrainska Pravda og Hubs.

Af Uffe Gardel

UffeUkraine: Ukraine har valgt, og oprørerne har valgt, eller de har i hvert fald afholdt noget de kalder et valg.

Det er svært at sige, hvem der har vundet. Det er enkelt at udpege en taber: Putin.

Se på kortet ovenfor; det viser stemmeafgivningen ved hvert enkelt af de 30.000 valgsteder. Orange farve markerer flertal for de proeuropæiske partier, blå farve for de prorussiske – og grå farve markerer at stemmerne var nogenlunde ligeligt fordelt (de hvide områder er de russiskbesatte eller oprørskontrollerede områder – Krim, det sydlige Lugansk og det sydøstlige Donetsk).

Valget var et knusende nederlag for de såkaldt prorussiske kræfter, altså resterne af Regionernes Parti. Ukraine er stadig delt mellem prorussiske og proeuropæiske kræfter, men ikke så skarpt som før.Kun i Lugansk og Donetsk helt ude østpå er der stadig prorussisk flertal. Kharkov er delt nærmest 50-50, Saporosje og Dnepropetrovsk er mere orange end blå. Det samme gælder Odessa.

Putins Novorossija-projekt er slået fejl. Rusland er ikke længere i stand til at hævde at Sydøstukraine i virkeligheden er russisk og egentlig burde kaldes Novorossija. I alle dette påståede Novorossijas regioner var der proukrainsk flertal, bortset fra Donetsk og Lugansk.

Putin kan heller ikke længere hævde at fascisterne truer hans russiske landsmænd, for kryptofascisterne i Højre Sektor fik under to procent af stemmerne, og ultranationalisterne i partiet Frihed (”Svoboda”) fik under fem procent.   Novorossija er dødt, og det fascistiske skræmmebillede er dødt.

At valget overhovedet blev gennemført, er i sig selv en sejr. Det er et af de mest observatørovervågede valg nogensinde. Og vi har ikke hørt megen kritik af gennemførelsen. Putin-styret kan heller ikke længere hævde at styret i Kiev er illegitimt.

Til gengæld har oprørerne holdt deres egne valg i de oprørskontrollerede områder. Her var der ingen uafhængige valgobservatører, og de lokale ledere vandt stort. Gennemførelsen af valget er et brud på Minsk-aftalen. At Moskva anerkender valget, er endnu et brud på Minsk-aftalen.

Samtidig fortsætter krigen på lavt blus: Ved Donetsk lufthavn blev der torsdag dræbt tre ukrainske soldater som følge af artilleribeskydning– hvilket også er temmelig meget i strid med Minsk-aftalen.Moskva har tilsyneladende også foretaget et valg.

 

Share This