STATUS PÅ UKRAINE: I DONETSK HVILER VÅBNENE IKKE

 

Illustrationsfoto: Lugansk gv.

Af Uffe Gardel

Uffe
Ukraine: Det hedder sig at våbenhvilen holder, og konflikten er frosset. Men det er desværre ikke helt rigtigt. Onsdag blev fem civile dræbt og 24 såret af granater i Donetsk by.

Byens lufthavn holdes stadig af ukrainske soldater, og de er under konstant angreb. En soldat på orlov fortæller til Ukrainska Pravda, at angrebene kun er taget til efter at Ukraines parlament forleden gav de besatte områder selvstyre, så dén imødekommelse har kun givet oprørerne appetit på mere. En ukrainsk soldat blev dræbt i dag  torsdag i lufthavnen.

Den hjemsendte soldat fortæller også i interviewet, at oprørerne ind imellem slås indbyrdes – der er skuddueller mellem kosakkerne, som er parat til at nøjes med selvstyre-status, og den mere ekstreme Oplot-gruppe, som kræver indlemmelse i Rusland.

Imens diskuterer OSCE at indsætte ubevæbnede eller let bevæbnede observatører til at overvåge våbenhvilen. Det er ikke helt klart, hvad de skulle stille op med situationen i Donetsk.

Konflikten er ikke frosset, den er bare på lavblus, og det er i Ruslands magt at skrue op og ned for den. Seneste nyt fra området bag fronten er, at Rusland er begyndt at trække regulære soldater ud – men kun for at erstatte dem med nye oprørere, friske fra træningslejre omkring Rostov.

 

Share This