STATUS PÅ UKRAINE: HAR PUTIN FÅET NOK NU?

Vladimir Putin  Foto: Kremlin

Vladimir Putin Foto: Kremlin

Af Uffe Gardel

UffeUkraine: Hvilken forskel – sidste år ved denne tid relancerede Putin det gamle udtryk Novorossija”, ”Nyrusland”. Det skete i hans ”ring til præsidenten”-program på TV. I en ny udgave af programmet i denne uge blev ordet overhovedet ikke nævnt. Det gjorde de to oprørsrepublikker DNR og LNR heller ikke.

Der er andre tegn på, at den russiske præsident er ved at være træt af konflikten. De nordiske forsvarsministres aviskronik forleden udløste forsigtige reaktioner i Moskva. For bare en måned siden ville den slags have udløst bulder brag og atomtrusler. Denne gang nøjedes det russiske udenrigsministerium med at udtrykke sin stærke beklagelse.

Måske er Putin virkelig ved at blive træt af konflikten.

Det absurde teaterstykke fortsætter dog. Lidt løse nyheder fra de seneste døgn:

Fire ukrainske soldater og to civile blev såret af granatbeskydning fra lørdag til søndag. Putin vil ikke udelukke, at Rusland med de rette vilkår vil anerkende de ukrainske oprørs-”republikker” DNR og LNR. Og han advarer Israel mod at levere våben til Ukraine; det vil være ”kontraproduktivt”, mener han.

Og mere endnu: Det ukrainske statslige energiselskab Naftogas har overført 20 millioner dollar til Gazprom som forudbetaling for gasleverancer i april. Den russiske viceudenrigsminister Dmitrij Rogosin besøgte lørdag Svalbard, selv om Norge har belagt ham med indrejseforbud.

En følelse af uvirkelighed overmander én. Man har for længst vænnet sig til at Putin bliver ved med at hævde at der ikke er russiske soldater i Ukraine, og den slags. Men gabet vokser mellem det man foregiver og det der faktisk sker.

I mandags var der endnu et møde mellem udenrigsministrene fra Rusland, Ukraine, Tyskland og Frankrig, og straks efter mødet erklærede oprørerne, at de ville indlede en ensidig våbenhvile. Nu har der sådan set været våbenhvile siden februar, men pyt; endnu en våbenhvile skader ikke.

Torsdag afholdt Putin så sit ”ring til præsidenten”-arrangement med spørgsmål fra borgerne, plus en pressekonference. Tidligere finansminister Kudrin fik ordet og sagde, at væksten var gået stå, og Putin smilede og svarede at Kudrin var hans gamle ven. Derefter diskuterede præsidenten køers mælkeydelser med en engelskfødt landmand.

Becket på syre kunne have skrevet dette stykke. Det ville være til at grine ad – hvis ikke det var fordi fire militære og to civile altså er blevet såret, på kun ét døgn.

Er der en mening med noget af galskaben?

”Den almindelige opfattelse, at Putin personligt styrer landet og bestemmer dets inden- og udenrigspolitik, er forkert,” skriver analytikeren Igor Jakovenko på netavisen Jesjednjevnij Sjurnal.

”Den Direkte Linje (ring ind-programmet, UG) viser at Putin hellere end gerne så at DNR, LNR og andre ”nyruslande” forsvandt, og at de tog det trættende udtryk ”Den Russiske Verden” med sig. Ingen af disse frastødende ord blev udtalt (i programmet, UG)”.

Spørgsmålet er så, om Putin kan slippe for at høre mere til Nyrusland. Oprørslederne har ingen eksistensberettigelse hvis der ikke er krig, så Jakovenko venter at de vil genoptage kampene med fuld styrke, så snart Putin har fejret 70-året for sejren over fascismen.

 

 

Share This