STATUS PÅ MIGRANTKRISEN: UDE AF KONTROL

Flygtninge på den italienske ø Lampedusa Illustrationsfoto- Sara Prestianni

Flygtninge på den italienske ø Lampedusa Illustrationsfoto- Sara Prestianni

Af Uffe Gardel

UffeVi begynder lige med et regnestykke: Hvad er 74.000 minus 48.000 minus 8.000? Svaret er: Kaos. 

Den slovenske regerings tal viser, at der mandag var ankommet lige nøjagtigt 73.553 migranter til landet, og der var udrejst 47.920 mod nord, til Østrig. Og så opholdt der sig 8.162 migranter i midlertidige modtagelsescentre i landet.

De præcise tal kan jo ikke skjule at der er noget rivende galt her: Der mangler simpelt hen cirka 18.000 migranter. Hvad er der blevet af dem? Er der fejl i udrejseregistreringerne? Eller har de bare forladt Slovenien uden at blive talt? Noget rod er det i hvert fald, og det bliver ikke bedre af at vi allerede har hørt en lignende historie fra Tyskland, hvor tusinder af migranter og asylsøgere simpelt hen er forsvundet fra modtagelsescentrene; ingen ved hvorhen.

Og mens vi er ved roderiet, så fortæller østrigske medier mandag om kaotiske scener ved den østrigsk-tyske grænse, hvor østrigske og tyske grænsebetjente er kommet i åbent skænderi, mens mængder af migranter strømmede forbi.

“Pludselig trænger omkring hundrede flygtninge fra østrigsk side sig ind på de tyske politifolk i Passau. Situationen bliver uoverskuelig og truer med at eskalere på den smalle vej, mens politifolkene fra Østrig ser passivt til,” fortæller østrigske der Standard mandag.

“Til sidst bliver det for meget for indsatslederen på den tyske side. Via megafonen på sin bil henvender han sig til kollegerne i nabolandet. “Jeg beder Dem venligst om at få de indrejsende ind på fortovet,” siger han.”

Uha, uha, det var en kedelig start på ugen efter det lille søndagstopmøde, hvor en række lande på Balkan-ruten ellers havde aftalt at de ville blive bedre til at holde kontakt med hinanden; fremover skulle det være forbudt bare at sende migranter videre til nabolandet uden at have advaret på forhånd.

Der er ellers flere fornuftige ting i topmødets aftale: Man er nu enige om at tale sammen. Man har aftalt at indrette 100.000 indkvarteringspladser til flygtninge undervejs på Balkan-ruten. Man har aftalt, at man vil “afholde” flygtninge og migranter fra på egen hånd at rejse videre til nabolande uden aftale med nabolandet. Endelig har man “genbekræftet” princippet om, at folk der ikke vil søge asyl, skal afvises på stedet, og ikke have lov at rejse videre op igennem Europa.

Men hvordan vil man gøre det? Hvordan vil man “afholde” flygtninge fra at rejse, når  man ikke aner hvor de er? Fra Slovenien er der som sagt forsvundet 18.000 migranter i løbet af en uges tid. Og hvordan vil man have at Grækenland skal “afvise” folk som ikke vil søge asyl? Man kan jo ikke sende dem tilbage i havet.

Det hele er et meget dårligt tegn. Som en kommentar i Süddeutsche Zeitung lyder:

“Hvad er det for en union som har brugt for et stormfuldt nattemøde for at aftale selvfølgeligheder som udveksling af information og gensidig hjælp? Det er en union i krise.”

Og det bliver værre endnu. I sidste uge ankom der 48.000 migranter fra Tyrkiet til den græske ø Lesbos. Og Slovenien tog alene søndag imod 15.000 migranter; en dagsrekord. Ikke så sært at man kan miste overblik og kontrol.

 

Share This