Stadig ingen løsning på Leopard-leverancer. Intern uro i den tyske regering. CDU opfordrer De Grønne og FDP til at droppe SPD og Scholz

Olaf Scholz er for alvor kommet i modvind Foto- SPD in Niedersachsen

Af Michael Skovgaard

Tyskland: Kansler Scholz‘ modvilje med at levere Leopard-kampvogne til Ukraine fører i stigende grad til knas mellem de tre partier i Ampel-regeringen med SPD, De Grønne og FDP. De to sidstnævnte partier er for kampvogne til Ukraine. Senest har udenrigsminister Annalena Baerbock udtalt, at partiet ikke vil modsætte sig leverancer, og især FDP kræver direkte et grønt lys – også for levering fra andre lande uden tysk godkendelse, men Scholz har som kansler det sidste ord at skulle have sagt.

Senest har CDU/CSU direkte opfordret De Grønne og FDP til at droppe regeringssamarbejdet med SPD. Udenrigspolitiker og tidligere kanslerkandidat Norbert Röttgen udtalte, at de to partier må spørge sig selv om, hvorvidt de vil være medansvarlige for SPD‘s svigt og Tysklands dårlige omdømme. Og Ifølge ham står CDU/CSU til rådighed, hvis De Grønne og SPD vælger at droppe samarbejdet med Scholz og SPD.

Hvis der var valg i morgen, har den siddende Ampel-regering mistet det parlamentariske flertal. I de seneste målinger ligger SPD og De Grønne på knap 20 procent – en enkelt måling siger 16 procent til De Grønne, hvormed partiets vælgertilslutning vil være på linje med AfD, som ligger stabilt på omkring 15 procent. CDU/CSU ligger til godt 28 procent i alle målinger, mens FDP holder skansen med 6-7 procent. I praksis betyder det, at en såkaldt Jamaica-koalition med CDU/CSU, FDP og De Grønne ville have et flertal.

Ifølge flere kilder førte mødet på Ramstein-basen  angående våbenleverancer til heftige meningsudvekslinger mellem Tyskland og USA, hvor sidstnævnte reelt beordrede Scholz til at levere Leopard 2. Mødet endte med, at den nyudnævnte forsvarsminister Boris Pistorius har fået til opgave at finde ud af, hvor mange indsatsduelige Leopard 2-kampvogne den tyske hær kan mønstre.

Siden da har Polen meddelt, at landet agter at levere Leopard 2-kampvogne uden tysk godkendelse, og flere andre lande er åbenbart med på ideen. 

Mandag udtalte Volodin, som er formand for det russiske parlament, at det vil føre til en verdensomspændende tragedie, hvis sagen ender med leverancer af de tyskproducerede Leopard-kampvogne, som Ukraine har krævet      

Share This