Spændingerne på Balkan stiger, Storalbanien vækker følelser i Serbien

Den albanske parlamentsbygning i Tirana Foto: Ota Tiefenböck

Den albanske parlamentsbygning i Tirana Foto: Ota Tiefenböck

Serbien: Albaniens premierminster Edi Ramas ord om, at Albanien kunne overveje en union med Kosovo vækker store følelser på Balkan. Kosovos præsident Hashim Thaci bakkede onsdag op om Edi Ramas udtalelse, og fredag fik Edi Ramas udtalelse også støtte fra de serbisk-albanske provinser Medvedja, Bujanovac og Presevo i det sydlige Serbien.

Ifølge borgmester i Bujanovac Jonuz Musliu er tanken om Storalbanien manglefuld uden at de albanske provinser i Presevo og byen Nis i det sydlige Serbien kommer med, skriver nyhedsserver Lajmi.

Jonuz Musliu mener, at Presevo området er underprioriteret af Serbien og vil derfor have en stor gavn af at høre til Albanien.

“Vi er en bufferzone, alt er mørkt her, der er ingen investeringer, alt er elendighed, siger han om situationen i det sydlige Serbien, hovedsageligt beboet af etniske albanere.

Serbiens udenrigsminister Ivica Dacic betegner de albanske leders udtalelser, som “den største trussel imod fred og stabilitet på Balkan og i Europa”. Han understreger, at EU, USA og Storbritannien vil blive direkte ansvarlige for konsekvenserne, hvis de ikke reagerer på udtalelserne, skriver den serbiske nyhedsserver InSerbia.

“De koordinerede udtalelser fra Rama, Thaci og Musliu viser, at tanken om Storalbanien er levende for alle albanere. I dag tilføjede Musliu Nis, i morgen bliver det Skopje (Macedonien) Ulcinj (Montenegro) Epirus (Grækenland). Vil EU, USA og Storbritannien mon sige noget? Hvis ikke, den dag Storalbanien når Nis, må de være direkte ansvarlige for konsekvenserne. ota

Share This