Spændingen mellem Ukraine og Georgien vokser

Ved Georgiens parlament i september 2022 Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Ukraine/Georgien: Forholdet mellem Ukraine og Georgien er igen blevet værre. Det har således vakt den georgiske regerings harme, at personer med tilknytning til oppositionen i Georgien fortsat er repræsenteret i regeringen i Kiev. Det har også vakt vrede, at et flertal i Europarådet har forbundet fordømmelsen af Ruslands invasion i Ukraine med støtte til Georgiens tidligere leder Mikheil Saakasjvili, der i flere år har boet og arbejdet politisk i Ukraine og blev fængslet af de georgiske myndigheder efter hjemkomsten til Georgien i september 2021.

Resolutionen i Europarådets parlamentariske forsamling (PACE) betegnede Rusland som en ”terrorstat”, kaldte Saakasjvili en politisk fange og krævede hans løsladelse. Harmen voksede yderligere, da regeringen i Tbilisi opdagede, at folk fra UNM, Saakasjvili´s parti, var en del af den ukrainske delegation i Europarådet. Den ukrainske regering har indført sanktioner mod adskillige personer nær Georgiens uformelle leder, Bidzina Ivanisjvili, en del familiemedlemmer og derudover 3 forretningsfolk. Sanktionerne følger efter dekret udstedt af præsident Volodymyr Zelensky. Dekretet begrunder ikke sanktionerne.

Iagttagere er stort set enige om, at sanktionerne skyldes, at Ukraine finder Georgiens politik over for Rusland for ”blød”. Flere i Ukraine har forlangt, at Georgien åbner en ”anden front” (a ”second front”), som skal ramme de russiske militærbaser i Abkhasien og Sydossetien og ad den vej styrke Ukraine i krigen mod Rusland. Det krav har Ivanisjvili betegnet som afpresning (”blackmail”).

Oppositionen i Georgien har modsat regeringen støttet det ukrainske skridt, ja har forlangt at Ivanisjvili selv kommer med på sanktionslisten. Georgisk politik er særdeles polariseret. Ivanisjvili er grundlægger af Georgiens regerende parti ”Georgiens Drøm”, der overtog regeringsmagten i 2012 efter Saakasjvilis parti (UNM). Flere fra UNM valgte dengang at rejse ud af landet.

Georgien har deres egne problemer i forholdet til Rusland efter krigen i 2008, som førte til løsrivelse af Abkhasien og Sydossetien. Som Ukraine har Georgien søgt om medlemskab af NATO og EU. Men det har altså ikke ført til et nærmere samarbejde mellem de to lande, tværtimod. Kiev har tidligere også haft konflikter med Armenien, der ganske som Georgien iflg. Kiev fører en for blød linje over for Rusland. Som konsekvens heraf valgte Zelensky og regeringen at gå så langt som til at støtte Aserbajdsjan i konflikten omkring Nagorno-Karabach.

Den georgiske regering fastholder, at Georgien støtter Ukraine via humanitær bistand, eksport kontrol og sikkerhed for, at Georgiens grænser ikke er åbne for omgåelse af de økonomiske sanktioner, der er blevet indført over for Rusland.

Share This