Slovakiets præsident taber opbakning

Zuzana Caputova Foto: Pressfoto

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Slovakiet: Tre år efter valget som Slovakiets præsident er opbakningen til Zuzana Caputova før første gang under 50 pct. Det viser de seneste meningsmålinger. Under valgkampen i 2019 lovede hun at være hele Slovakiets præsident og at skabe mere anstændighed og orden i slovakisk politik efter det politiske drama i kølvandet på mordet på journalist Jan Kuciak og hans forlovede. Ved valget i 2019 besejrede Caputova Smer partiets kandidat Maros Sefcovic.

Faldet i opbakning har stået på i et års tid. Iflg. meningsmålinger vil kun 15 pct. af de adspurgte “med sikkerhed” støtte Caputova. Tilliden til hende  helt generelt er dalet fra 64 pct. i 2021 til 42 pct. i juni i år. Selv siger hun, at “erfaringen har lært mig, at det er umuligt at undgå at blive draget ind i konflikter”.

Caputova har ikke et bestemt politisk parti i ryggen. Konflikterne har der været mange af. Hendes forhold til Igor Matovic, tidligere ministerpræsident og nuværende finansminister har således mildt sagt været dårligt. Hun har eksempelvis forsøgt at få hans skatteforslag for forfatningsdomstolen, efter at hendes veto mod forslaget var stemt ned i parlamentet.

Mange har været utilfredse med hendes opbakning til tvangsvaccinationer under COVID-19 pandemien. Hun har også iflg. oppositionen blokeret for afholdelse af en folkeafstemning om afholdelse af nyvalg, og det uanset at 600.000 borgere havde skrevet under på forslaget herom. Endelig er Caputova blevet beskyldt for alt for ensidigt støtte USA, at optræde som USA agent. Hendes opbakning til hårde sanktioner over for Ukraine har også mødt modstand.

Iflg. kritikerne forholder hun sig generelt alt for ukritisk over for EU. Nogle iagttagere tvivler på, at Caputova grundet den lavere opbakning i befolkningen vil vælge at stille op ved præsidentvalget i 2024. Hendes nærmeste håber, det sker. Hun er trods alt nummer to blandt de kandidater, der lige nu er på banen, kun overgået af tidligere ministerpræsident Peter Pellegrini.

Share This