Slovakiet’s nye præsident er anderledes end forgængeren

Peter Pellegrini Foto- Pavol Frešo

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Slovakiet: Slovakiets nyindsatte præsident Peter Pellegrini vil være en del anderledes end sin forgænger, Zuzana Caputova. Det vurderer de fleste slovakiske kommentatorer. Caputova var liberal og fokuserede meget på retssikkerhed og miljø. Pellegrini agter, ganske som sin forgænger, at holde nær kontakt til landets kommuner og regioner. Pellegrini vil fokusere meget på fred og social sikkerhed. Hans parti “Hlas” (“Stemme”) er ligesom Robert Fico’s “Smer-SD”) socialdemokratisk orienteret.

Ved præsidentvalget besejrede Pellegrini den liberale modkandidat Ivan Korcok med 53.12 pct. over for Korcok’s 46 pct. Pellegrini erklærede før sin rejse til Bruxelles, at han som øverstkommanderende for de væbnede styrker ikke agter at inddrage Slovakiet i en krig, underforstået i Ukraine, som ikke er i Slovakiets interesse. Slovakiet har således bevæget sig i samme retning som Ungarn. Men Slovakiet vil, siger han, forblive et “ansvarligt” og “korrekt” medlem af EU og NATO. I EU skal også Slovakiet deltage i kampen om fordelingen af topposterne.

Efter Bruxelles skal Pellegrini besøge Prag og i den forbindelse møde sin kollega Petr Pavel. Pavel har været general. Han er vestligt orienteret, men tror ikke, at Ukraine og Vesten vil kunne vinde over Rusland på slagmarken. Det har han åbent fortalt Zelensky. Som rådgiver i udenrigspolitik har han udpeget Jan Kubis, tidligere diplomat i OSCE og viceudenrigsminister. Slovakiet er på politisk plan stærkt polariseret, og de politiske konfrontationer og usikkerheden er bestemt ikke blevet efter mordforsøget på landets ministerpræsident, Robert Fico.

Share This