Slovakiet overtager formandskabet for V4

Borgen i den slovakiske hovedstad Bratislava Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Slovakiet: 1. juli overtog Slovakiet formandskabet Visegrad samarbejdet (V4) mellem Polen, Tjekkiet, Slovakiet og Ungarn. Samarbejdet blev etableret tilbage i 1991, kort efter murens fald og med Václav Havel som drivende kraft. Målet var hurtigst muligt at bringe landene tilbage til Europa (”back to Europe”).

Det er ingen hemmelighed, at der over de seneste år har været en del knaster i samarbejdet. Ungarn og Polen har haft deres konflikter med EU, og Ungarn har fulgt sin egen selvstændige linje, når det gælder forholdet til Rusland, tilstedeværelse af amerikanske soldater og våbenleverancer til Ukraine. Slovakiets udenrigsminister Ivan Korcok vil forsøge at nedtone forskellighederne og koncentrere sig om at styrke samarbejdet på områder, der er vigtige og mindre kontroversielle politisk.

Det vil formentlig dreje sig om energi, klima, forsvar, kultur samt udvikling af infrastrukturen.  Regeringen i Bratislava, ledet af Eduard Heger, har siden sidste valg ført en EU-venlig kurs. Under de forrige regeringer ledet af Smer-SD havde Slovakiet flere problemer i forholdet til EU uanset medlemskab af euroen.

Regeringsskiftet er hilst velkomment i Bruxelles. EU har da også givet grønt lys for, at Slovakiet kan få udbetalt penge fra EU’s særlige fond for økonomisk genopbygning efter corona pandemien. Den vedtagne økonomiske plan (”recovery plan”) kan være 6.3 mia. euro værd. Planen er af EU kaldt ”ambitiøs”. Parlamentet har netop vedtaget en ny reform på retsområdet og for videregående uddannelser, begge har været genstand for hidsig debat.  Det gælder også udnævnelsen af Jaroslav Reznik som ny leder af mediet RTVS fra 1. august. Han er iflg. slovakiske medier blevet udnævnt trods egne personlige økonomiske problemer (”personal bankrupcy”).  Fra 1.juli overtog Tjekkiet formandskabet for EU frem til 31. december.

Share This