Situationen i Kasakhstan strammer til, flere dræbte og kvæstede

Illustrutationsbillede fra en demonstration Foto: Sarah A. Cummings

Kasakhstan: Soldater begyndte torsdag at skyde mod demonstranter på Republikpladsen i Kasakhstans største by, Almaty, citeret af det russiske agentur TASS.

Ifølge det russiske agentur TASS, som offentliggjorde optagelser fra stedet, opfordrede kasakhiske soldater demonstranterne til at forlade Republikkens Plads, ellers vil de skyde. Umiddelbart efter blev der skudt mod demonstranterne.

Omkring 300 demonstranter samledes på pladsen i løbet af dagen, selvom der er erklæret undtagelsestilstand, og demonstrationer er forbudt. Ifølge aktuelle data blev mere end tusind mennesker såret, hvoraf er 400 endt på hospitalerne. Mere end 350 politibetjente blev såret, hvoraf 13 er dræbte, to af dem blev halshugget, rapporterede Chabar 24 med henvisning til bykommandantens kontor i Almaty. Der er ingen oplysninger om antallet af døde demonstranter.

En polititalsmand i Almaty har tidligere annonceret “likvideringen” af snesevis af angribere på regeringsbygninger, hvilket nogle medier tolker som en bekræftelse af, at sikkerhedsstyrker allerede har dræbt en del demonstranter. Den kasakhiske server Vlast.kz oplyste, at deres identitet er ved at blive fastslået.

Onsdag aften erklærede den kasakhiske præsident Kasym-Zhomart Tokajev undtagelsestilstand og havde bedt om hjælp fra staterne i Collective Security Treaty Organisationen (CSTO), som Kasakhstan er medlem af. Armeniens ministerpræsident Nikol Pashinyan oplyste torsdag, Armenien har i 2022  formandskabet for CSTO, at CSTO vil sende “fredsbevarende styrker” til landet. Efter Kasakhstans anmodning sendte Rusland sine faldskærmstropper til landet. Kirgisistan har nægtet at sende tropper, og har ikke til hensigt at blande sig i begivenheder i nabolandet. Turkmenistan sendte to hundrede tropper dertil.

Urolighederne i Kasakhstan begyndte 2. januar i protest mod de stærkt voksende priser på energi og generel mistillid til myndighederne. ota

Share This