Sikorski svarer igen på kritik

Radoslaw Sikorski Foto: Andrzej Barabasz

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: Radoslaw Sikorski, Polens tidligere udenrigsminister og i dag medlem af Europaparlamentet for Borgerplatformen (PO, har i de seneste uger været udsat for hårde angreb fra højrenationale. Hans tak til USA på twitter for sabotagen mod Nordstream gasledningen, omtalt i mreast.dk, satte ekstra gang i kritikken. Hans erklæring blev vel modtaget i Moskva, men skarpt kritiseret i Washington. Beskyldningerne mod Sikorski om at have handlet ”pro-russisk” drejer sig i høj grad  også om hans handlinger i årene før den russiske invasion af Ukraine og i de år hvor Sikorski var minister, først forsvarsminister under regeringen ledet af Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) og derefter, som udenrigsminister under Donald Tusks regering (2007-2014).

Som udenrigsminister havde Sikorski politiske kontakter til Rusland, men til gengæld et anstrengt forhold til USA, siges det. Sikorski citeres for at skulle have sagt, at USA kun giver Polen en falsk følelse af sikkerhed og forsinkede oprettelsen af amerikanske antiraketbaser på polsk territorium. Han åbnede op for visum-frihed mellem Polen og Kaliningrad. Der refereres til et interview, som Sikorski gav til ”Svenska Dagbladet” 17. maj 2016, hvor han erklærede, at tab af territorier, i dette tilfælde Donbas, som Ukraine reel mistede efter annekteringen af Krim, er smertefyldt for enhver stat, men skulle Donbas vende tilbage, vil området være svært at genopbygge og reintegrere.

Sikorski udtalte sig iflg. kritikerne også positivt om et muligt russisk medlemskab af NATO. Rusland skulle behandles som ”en ”normal stat”. Hans linje var, siges det, i direkte modstrid med den anti-russiske politik, som afdøde præsident Lech Kaczynski stod for, og som kom meget tydeligt til udtryk under krigen i Georgien i 2008.

I dag, efter den russiske invasion af Ukraine, kæmper de politiske partier om at fremstå som mest antirussiske og Putin-kritiske. Borgerplatformen (PO) betragter eksempelvis den polske regerings konflikter med Bruxelles som farligt, for Polen skader sammenholdet i Vesten i kampen mod Rusland og støtten til Ukraine.

Sikorski selv afviser kritikken. Omkring 2010 var det helt normalt for vestlige ledere at holde møder med Vladimir Putin. Tiderne var anderledes dengang, mindre konfrontatoriske. Putin besøgte Polen og flere vestlige lande, deriblandt Danmark. Rusland var ”inde i varmen”. Sikorski afviser, at han skulle have talt for en russisk optagelse i NATO. Han afviste i sin tid ikke opstilling af amerikanske anti-raket systemer i Polen, men underskrev tværtimod en aftale herom i 2008. Han bakker også op om Ukraine politisk, økonomisk og militært, giver Sikorski udtryk for.

Share This