Serbien i økonomisk fremgang

Serbiske nationalister ved en demonstration i Beograd Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Serbien: Landene i Sydøsteuropa er forskelligt stillet. Nogle, Kroatien og Slovenien, er allerede medlemmer af EU og også med i euroen, andre har kandidatstatus. Nogle er med i Schengen, andre er ikke. I spørgsmålet om forholdet til Rusland og Kina er holdningerne delte, i høj grad også internt i landene. Serbien ansøger om medlemskab af EU, men ønsker ikke NATO medlemskab. Serbien har heller ikke indført sanktioner mod Rusland.

Historisk er Serbien stadig forbundet med Tito’s Jugoslavien og krigene og de etniske udrensninger i 1990erne. I de år var Serbien hårdt ramt af vestlige sanktioner, i 1998 også ramt af NATO bombardementer. Serbien har på intet tidspunkt været villig til at anerkende Kosovo som selvstændig stat og har været og er stadig et særligt land.

Vi i det gamle Europa har haft for vane at betragte lande i sydøst Europa som tilbagestående. Det er en sandhed med modifikationer, mildt sagt. Som tidligere omtalt i mreast.dk har Rumænien over de seneste 10 år oplevet høj økonomisk vækst og må importere arbejdskraft fra (især) asiatiske lande. Serbien har også oplevet økonomisk fremgang. Serbien har især nydt godt af de mange udenlandske investeringer og både fra EU lande og fra Rusland og Kina.

Antallet af udenlandskejede virksomheder i Serbien er over de sidste ti år vokset fra 42 til 124, beskæftiger i dag 79.000. Værdien af den serbisk-tyske samhandel er oppe på 8 mia. euro. De udenlandske investeringer finder vi især i brancher der producerer møbler, biler, maskiner, fødevarer og kemiske produkter. Arbejdsløsheden er faldet markant, fra 16 pct. i 2016 til ned under 9 pct. i 2022. De økonomiske prognoser for 2023 er positive, det uanset krigen i Ukraine.

Beograd fremstår som en meget moderne storby. “Emerging Europe” har ligefrem kåret Beograd som den by i Europa, der har størst økonomisk potentiale. Kinesiske investeringer finder vi i flere regioner, i Zrenjanin producerer en kinesisk ejet virksomhed over 100 mio. dæk. Det kinesiske køb af en metalvirksomhed i Smederevo har reddet 5.200 lokale arbejdspladser. Rusland er også på banen og meget engageret i energi sektoren.

De pro-russiske holdninger er udbredte, på politisk plan især i partiet Dveri, hvor der er stillet forslag om etablering af russiske militærbaser i Serbien som modvægt til de amerikanske i Kosovo. Så langt til regeringen og præsidenten (Aleksander Vucic) dog ikke gå.

Share This