SCO mødet i Kasakhstan

Kasakhstans hovedstad Astana Foto: Msykos


Rusland: 2.-4. juli afholdt SCO, Shanghai Organisationen for Samarbejde, et vigtigt møde i Astana, hovedstaden i Kasakhstan. SCO blev oprettet tilbage i 2001 på initiativ af Kina og Rusland med det formål at øge sikkerheden i den eurasiske region. Under mødet blev der afholdt flere bilaterale møder, eksempelvis mellem Vladimir Putin og præsidenterne for Aserbajdsjan (Aliyev),Tyrkiet (Erdogan), Pakistan (Sharif)samt værtslandet Kasakhstan. Det primære mål for Kina var at styrke de økonomiske og politiske relationer til de centralasiatiske lande yderligere, bl.a. via infrastruktur-investeringer (Bælt og Vej initiativet).

Samhandelen mellem Kina og Kasakhstan steg 30 pct. alene i 2023. De russiske investeringer i Kasakhstan steg samme år mere end 4 mia. dollar. Med optagelsen af Hviderusland er antallet af CSO medlemslande nået op på 10. Indien, Iran, Qatar tog del i mødet, også FNs generalsekretær Antono Guterres.

For Putin er SCO såvel som BRICS vigtige i bestræbelserne for at bryde Vestens forsøg på at isolere Rusland  via sanktioner og retsforfølge Putin pga. krigen i Ukraine. Målet er, som sagt af Putin selv, at få skabt en ny mere bæredygtig og multipolær verdensorden. Søren.Riishøj

Share This