Schlesiens berømte kirke(r)

Kirken i Swidnica Foto: Ota Tiefenböck

Af Ota Tiefenböck

Polen: Kirken i Swidnica blev bygget efter Den Westfalske Fred i 1648 og er den sidste af tre kirker, som blev bygget i Schlesien i denne periode. Schlesien var i 1600-tallet en del af det katolske habsburgske monarki, hvor protestanterne var forfulgt og generelt levede en hård og usikker tilværelse. Alligevel fik de lov til at bygge tre kirker i området, men kun på visse betingelser: Kirkerne skulle ligge uden for bymuren, byggematerialet måtte kun bestå af træ og hø og hele byggeprocessen måtte ikke vare længere end et år.

Kirken i Swidnica og hele komplekset består af en præstegård samt to skoler og regnes for at være den største kirke af sin art i Europa. Swidnica kirken har brede gallerier i to niveauer og kan rumme helt op til 7500 mennesker, hvoraf omkring 3000 kan sidde ned.

Kirken i Swidnica har et højt alter, udført af billedhuggeren Gottfried August Hoffmann og et berømt orgel, bygget af Christoph Klose.

Det berømte orgel i Swidnica Foto: Ota Tiefenböck

Af de tre kirker, der blev bygget i 1700-tallet i Schlesien er det kun kirken i Swidnica og Jawor der har overlevet. Den sidste kirke blev bygget i Golow, men blev ødelagt under en brand. Kirken i Swidnica og Jawor er siden 2001 opført på UNESCO listen over verdens kulturarv.

Kirken i Jawor Foto: Ota Tiefenböck

Share This