Saakasjvili går i offensiv

Mikheil Saakasjvili i 2013  Foto: European Peoples Party

Mikheil Saakasjvili i 2013 Foto: European Peoples Party

Georgiens tidligere præsident og nyudnævnt guvernør i Odessa, forlanger den lige udpegede chef for toldvæsnet i Odessa afsat med øjeblikkelig virkning.

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Ukraine: ”Vi har opstillet bestemte betingelser for at besætte jobs i toldvæsnet for at få ansat helt nye medarbejdere, siger han.Men pludselig og uden Saakasjvili’s viden blev der sidste onsdag udnævnt en ny chef, og det uanset, at Saakasjvili påstås at have ansvaret herfor. Udnævnelsen er en ”katastrofe”, mener Saakasjvili.

”Den mand har intet at gøre i jobbet, der er tale om en af de sædvanlige klan-udnævnelser,” erklærede han i et live-TV-program.

Efter Saakasjvili’s plan skal toldvæsnet reformeres og indtægterne tredobles i løbet af blot ét år og toldvæsnet tilføres avanceret elektronisk teknologi for at indfri målet.

Saakasjvili blev udpeget for få måneder siden af præsident Porosjenko, og han er ikke den eneste eks-georgier på ledende poster.

Udnævnelsen af Saakasjvili var et led i Porosjenko’s opgør med den nu tidligere guvernør i Dnepropetrovsk (Kolomoiski) og iværksat efter pres udefra, især fra amerikansk side.

Episoden i Odessa omkring udnævnelsen bliver ikke den eneste. Saakasjvili spiller højt spil. En ting er at vinde en valgsejr og bekæmpe korruption i Georgien, en ganske anden at agere i et andet, meget mere komplekst land, og uden mandat fra vælgerne, kun fra en præsident (Porosjenko) i et land nær økonomisk bankerot.

De georgiske myndigheder har forlangt Saakasjvili udlevert til retsforfølgelse i sit hjemland Georgien.

Kilde: Kiev Post

Share This