Saakasjvili fortsat i fængsel

Mikheil Saakasjvili Foto: Uffe Gardel

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Georgien: Georgiens tidligere præsident Mikheil Saakasjvili befinder sig stadig i georgisk fængsel. Dramaet omkring hans rejse til Georgien fra Ukraine ser nu ud til at flytte til retslokalerne. Det skriver ”Eurasianet” (13.10.2021).

Saakasjvili blev arresteret den 1. oktober, kort tid efter hans rejse til Georgien efter 8 år i eksil. Målet var at påvirke de georgiske lokalvalg. 2. runde af lokalvalgene afholdes den 30. oktober. I fængslet siges han at have tabt 26 pund som følge af sultestrejke.

Han har in absentia været idømt to straffe i 2018, og myndighederne planlægger desuden at rejse to yderligere sager mod ham for magtmisbrug. Sagen har afgjort politiske undertoner. Saakasjvili har været dødsfjende af det regerende Georgiens Drøm og Bidzina Ivanisjvili. Straks efter at være kommet til magten (i 2013) startede Georgiens Drøm sager mod Saakasjivili med beskyldninger gående på undertrykkelse af politiske modstandere, dengang han havde magten.

Myndighederne siger, at Saakasjvili har forsøgt sig med et politisk ”show” og intet andet end det. En af sagerne mod Saakasjvili er relateret til et påstået mord på den 28-årige bankmand Sandro Girgvaliani, som døde efter at være gennembanket af personalet. Girgvaliani’s mor bragte sagen for den europæiske menneskeretsdomstol. Den pålagde at give Girgvliani’s familie 50.000 euro i erstatning. I en anden sag fra 2018 fandt retten i Tbilisi Saakasjvili skyldig i at benåde de anklagede i Girgvliani sagen uden at have beføjelserne til at gøre det.

Saakasjvili er også beskyldt for den brutale aktion mod anti-regeringsdemonstrationer i 2007 og for misbrug af penge, den såkaldte ”siut case”. Nu anklages han også for illegalt at have passeret den georgisk-ukrainske grænse. Saakasjvili afviser alle anklager. Saakasjvili og hans parti Den Forenede Nationale Bevægelse (UNM) har stadig en del tilhængere i Georgien, og der har også været demonstrationer til støtte for ham. En del georgiere bosiddende i udlandet er rejst hjem for at tage del i dem.

Retssagerne mod Saakasjvili følges nøje af EU og USA. At sende Saakasjvili tilbage til Ukraine vil ”neddrosle” sagen, men ville møde kritik fra de mest radikale kritikere af Georgiens tidligere præsident. Der er ingen nem udvej for regeringen i Tblisi. Saakasjvili og hans ophold og politiske karriere har over årene skadet, ja skabt det der minder om en kold krig, mellem Ukraine og Georgien, uanset de to landes fælles modstand mod Rusland.

Share This