Sådan fungerer det europæiske nej til at betale for russisk gas i rubler

Illustrationsfoto: Dreamstime

Rusland: Det russiske gasselskab Gazprom skal ifølge et præsidentielt dekret opkræve betaling for gasforsyninger i rubler. Dekretet betyder, at stater, der af Rusland er udpeget som fjendtlige, skal betale for deres gasforbrug i russisk valuta. Nogle af landene har afvist, og det resulterede onsdag i, at Rusland stoppede levering af gas til Polen og Bulgarien. Andre lande finder kreative metoder, som opfylder russernes krav, og samtidig ikke bryder EU`s sanktioner.

Systemet fungerer ved, at stater eller virksomheder, der betaler for gas, åbner en konto hos Gazprombank, hvor beløbet i euro eller dollars indsættes. Efterfølgende konverterer banken pengene til rubler og sender pengene til Gazprom.

Det gør f.eks. det tyske firma Uniper, som har åbnet en konto i Gazprombank, hvor den sender betalinger i euro. Gazprombank konverterer derefter beløbet til rubler og indsætter dem på en rubelkonto.

“Vi anser en betalingskonvertering i overensstemmelse med sanktionsloven og det russiske dekret. For vores virksomhed og for Tyskland som helhed er det ikke muligt at undvære russisk gas på kort sigt; det ville have dramatiske konsekvenser for vores økonomi.” siger Unipers talsmand til BBC.

Det østrigske energiselskab OMV, som også har en konto i Gazprombank i Schweiz, følger en lignende tilgang. Ligeledes Ungarn har meldt ud, at landet benytter samme fremgangsmåde ved køb af russisk gas. Samme strategi bruger ifølge foreløbigt anonyme kilder ti forskellige EU lande. Hvilke er uklart på nuværende tidspunkt.

EU afviser at efterkomme russernes krav om betaling for gas i rubler, men ifølge EU-Kommissionen er der ved et konverteringsystem ikke tale om et brud på sanktioner, da betalingen gennemføres ved indbetaling i euro. ota

Share This