Russisk topklub skifter navn: Opkaldt efter tidligere krigsherre

Ramzan Kadyrov og Dmitri Medvedev i Akhmat Arena i Grosnij. Foto: Government.ru

Den russiske topklub Terek Grosnij skifter navn. Fremover skal klubben hedde FC Akhmat, opkaldt efter Akhmat Kadyrov, Tjetjeniens første præsident og far til den nuværende præsident, Ramzan. 

Af Toke Theilade

Det er ingen hemmelighed, at Tjetjeniens præsident Ramzan Kadyrov kan gøre præcis som det passer ham i den uroplagede russiske republik. Nu skifter han så navnet på republikkens største og mest succesfulde sportshold, fodboldklubben Terek fra hovedstaden Grosnij. Fremover skal klubben hedde FC Akhmat efter Kadyrovs far, den afdøde Akhmat Kadyrov.

På Ramzan Kadyrovs foretrukne sociale medie Instagram skriver han: “Kære venner! Det er mig en stor ære at informere alle fodboldfans om, at Grosnijs fodboldklub nu hedder Akhmat.”

Under Den første Tjetjenien-krig, i mellem december 1994 og august 1996, spillede Akhmat Kadyrov en ledende rolle i kampen imod Rusland. Under Den anden Tjetjenien-krig, i mellem august 1999 og maj 2000, skiftede han til gengæld tilhørsforhold og hjalp russerne. Dette blev han senere belønnet for, da han blev udnævnt som den første præsident i Republikken Tjetjenien.

Denne titel besad Akhmat Kadyrov dog ikke længe. Den 9. maj i 2004, under en parade, der fejrede den sovjetiske sejr imod nazisterne i Anden Verdenskrig, blev han myrdet under et bombeangreb i den tjetjenske hovedstad. Ramzan Kadyrov blev straks kørt i stilling til at følge i sin fars fodspor, og i 2007 blev han valgt til præsident i Tjetjenien. Han har sidenhen gjort et stort nummer ud af at hylde sin afdøde far.

I Grosnij finder man blandt andet Akhmat Kadyrov Moskéen, der er en af de største moskéer i Rusland, imens fodboldstadionet i Grosnij, Tereks hjemmebane, også er opkaldt efter den tidligere krigsherre.

Navneændringen ser dog ud til at lægge stort pres på Terek-spillerne, der i den netop overståede sæson sluttede som nummer fem i den russiske Premier League, klubbens bedste placering nogensinde.

“En klub, der bærer den store Akhmat-Hadjis navn, en legendarisk man, en man, der reddede vores folk og Rusland fra international terrorisme, en mand, der gav sit liv for at redde millioner af andres liv, SKAL SPILLE HUNDREDE GANGE BEDRE END I DE FOREGÅENDE ÅR,” skriver Kadyrov således på Instagram.

Klubbens spillere og stab er lige nu på sommerferie, men det ser ud til, at der venter dem hårdt arbejde, når de vender tilbage til arbejdet.

Share This