Russerne tvivler på Sputnik V, de fleste vil ikke vaccineres

Sputnik V Foto- Cortesía

Af Michael Skovgaard

Rusland: For Vladimir Putin er Sputnik V den bedste vaccine på markedet. Den er nu tilladt i 56 lande og Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) er i færd med en endelig godkendelse af vaccinen.

Men hvad siger den menige russer til Sputnik V, og er vaccinen først og fremmest et propagandaredskab til at forbedre Ruslands image? Det belyser det tyske nyhedsmedie „Focus“ i en længere artikel, hvoraf vi her bringer et uddrag.

Rusland blev i sin tid kritiseret for at lancere Sputnik V uden tilstrækkelige kliniske tests og studier. Senere blev det dog fastslået, at vaccinen er virksom og uden alvorlige bivirkninger.

Senest har tyske medier så rejst spørgsmålet om, hvorvidt det er moralsk forsvarligt at bruge en russisk vaccine, ikke mindst set i lyset af Navalnyj-affæren og sanktionerne mod Rusland.

Sputnik V er i brug i Ungarn. Slovakiet har købt den, men ikke brugt den endnu, og Tjekkiet og Østrig har ytret interesse for vaccinen. EU advarer dog mod brug af den, da der endnu ikke foreligger tilstrækkelig dokumentation, men alt tyder på, at EMA vil godkende vaccinen i nær fremtid.

Om et par måneder vil 50 mio. borgere i EU således kunne blive vaccineret med Sputnik V, hvis alt går efter planen, og Tyskland overvejer at producere vaccinen på licens i lighed med Frankrig, Italien og Spanien.

Men hvad er den aktuelle situation i selve Rusland? Ifølge regeringen i Moskva er 3,4 procent af befolkningen vaccineret, hvilket er relativt lidt i forhold til andre lande. Især i betragtning af at Rusland har udviklet to andre vacciner ved siden af Sputnik V.

Ruslands sundhedsminister Mikhail Murashko har meldt ud, at man satser på flokimmunitet i slutningen af juli. Hvordan det skal lykkes, står hen i det uvisse. Mange steder i gadebilledet er der klare opfordringer til folk om at lade sig vaccinere, og både skepsis i befolkningen og manglende distribution til udkantsregioner kan sætte en stopper for regeringens mål.

Det russiske sundhedsministerium har tidligere erklæret, at den russiske befolkning først skal vaccineres, før produktet bliver eksporteret. Men dagligt melder russiske medier om nye lande, som har taget imod Sputnik V. Her undrer folk i afsidesliggende regioner sig over, at de tilsyneladende ikke får tilbudt et stik eller to, alt imens store partier af vaccinen eksporteres. Og det rejser spørgsmålet om, hvorvidt regeringen i højere grad satser på at forbedre landets image udadtil på bekostning af den russiske befolkning.

Men et andet paradoks spiller åbenbart ind. Mange russere tøver med at lade sig vaccinere, og hovedproblemet er en udbredt vaccine-skepsis i den russiske befolkning. Ifølge en måling fra instituttet Levada er kun 30 procent rede til at lade sig vaccinere med Sputnik V. Som hovedårsager nævnes frygt for bivirkninger og ikke-afsluttede kliniske studier.       

Share This