Russerne i gang med at lægge gasrør i dansk farvand

North Stream 2 Foto: Samuel Bailey

Rusland/Danmark: Det russiske skib Fortuna begyndte fredag at lægge den sidste del af rørledningen Nord Stream 2 i danske farvande, skriver TASS.

Rørledningen, hvis hovedinvestor er den russiske energigigant Gazprom, skal transportere naturgas fra Rusland til Tyskland.

Nord Stream 2 er genstand for uoverensstemmelser mellem Rusland og USA. USA mener, at rørledningen vil øge Ruslands økonomiske og politiske indflydelse i Europa og har varslet sanktioner. USA ønsker desuden at sælge sin LNG gas til Europa. EU forholder sig ligeledes kritisk i forhold til rørledningen og afhængigheden af russiske energikilder.

Nord Stream 2-projektet involverer opførelse af to rørledninger med en samlet transmissionskapacitet på 55 milliarder kubikmeter om året. Arbejdet blev suspenderet i december 2019, efter at det schweiziske selskab Allseas, der lagde rørledningen, trak sig tilbage på grund af mulige amerikanske sanktioner. I december 2020 blev anlægget imidlertid genoptaget af selskabet Nord Stream 2 AG, som har bygget en sektion på 2,6 kilometer i tysk farvand.

Ifølge TASS er der indtil nu lagt mere end 2.300 kilometer af de samlede 2.460 kilometer rørledninger, dvs. 94 procent af hele rørledningens længde. Der mangler fortsat at lægge 120 kilometer i danske farvande og lidt over 28 kilometer i tyske farvande. ota

Share This