Ruslands militærelite vil den totale krig

Russiske militærekøretøjer Illusrationsfoto: Wikimedia

Af Michael Skovgaard

Rusland: Putins „siloviki“ er dybt skuffede og utilfredse med forløbet af krigen i Ukraine. Højtstående repræsentanter for militæret og efterretningstjenesterne kræver den totale krig i Ukraine uanset hvad, og det kan muligvis blive farligt for Putin – det skriver Focus Online, under henvisning til research foretaget af CEPA – „Center for Europæisk Politisk Analyse“.

Fredag ytrede den russiske general Rustam Minnekajev sig offentligt om Ruslands egentlige mål krigen i Ukraine. Han forklarede, at Rusland vil erobre en „landevej“ til Krim for at afskære Ukraine fra adgang til verdenshavene. Og efter nederlaget i Kiev vil Rusland koncentrere sig om Ukraines østlige og sydlige del. Men han har åbenbart ikke intern opbakning til denne udmelding.

Ifølge kilder i efterretningstjenesterne anses denne strategi for at være en fatal fejl. Argumentet er, at Rusland ikke kæmper mod Ukraine, men mod NATO.

Alt imens Vesten leverer tunge våben til Ukraine, har Rusland kun angrebet nøglepunkter i infrastrukturen. Nu er der behov for en yderligere mobilisering og den totale krig, lyder devisen.

Den femte afdeling af efterretningstjenesten FSB skulle således have fejlorienteret Putin om krigens forløb. Det hævder andre tjenester, og lederen Sergej Besseda skulle angiveligt være fængslet.

Også den russiske blogger og efterretningsveteran Alexander Arutjunov har i en video krævet, at den russiske indsats burde intensiveres. Han kritiserede Putin for blot at „fjolle rundt“ i Ukraine i stedet for at føre en reel krig. Videoen er gået viralt blandt militaristiske grupper på Telegram og den russiske Facebook-klon Vkontakte. Den 12. april skrev han således, at yderligere sejre til Ukraine utvivlsomt vil medføre brug af atomvåben.

De vigtigste „siloviki“ er følgende personer:

Igor Setsjin: Den tidligere KGB-agent går for at være Putins „højre hånd“ og stod i sin tid i spidsen for den statslige overtagelse af den russiske oliesektor.

Sergej Ivanov: Det tidligere KGB-medlem går for at være Putins mentor og nærmeste rådgiver. Han er tidligere leder af efterretningstjenesten FSB og det russiske narkotikapoliti.

Nikolaj Patrusjev: Han er tidligere chef for FSB og Sikkerhedsrådets sekretær.

Dmitrij Medvedev: Som godt 20-årig var han Putins stedfortræder i Skt. Petersburgs forvaltning og steg i graderne, indtil han var Ruslands præsident fra 2008-2012 og premierminister fra 2012-2020.    

Share This