Rusland vil eksportere mere hvede. Ukraine kan ikke

Illustrationsfoto: Ximenex

Af Michael Skovgaard

Rusland: Millioner af tons korn kan ikke forlade Ukraine og mangler på verdensmarkedet. Rusland kan se frem til en rekordhøst og vil øge eksporten af hvede.

Ifølge specialisters skøn kan den russiske kornhøst ende på 130 mio. tons – heraf 87 mio. tons hvede.

Derimod er situationen problematisk i Ukraine, som også er en af verdens vigtigste eksportører af hvede. Ifølge EU‘s transportkommissær Adina Valean skal 20 mio. tons korn forlade Ukraine inden for de næste tre måneder. Ellers vil der ikke være lagerplads nok tll den kommende høst.

Da Rusland har blokeret havnene ved Sortehavet, kan hveden ikke udføres med skibe som normalt.

Putin har erklæret, at Rusland vil satse på øget eksport af hvede, da en mulig rekordhøst i rigt mål vil dække Ruslands egne behov.

Som følge af krigen i Ukraine er fødevarepriserne steget. I mange regioner venter man en dårlig høst, blandt andet fordi sanktionerne har medført mindre import af gødning fra Rusland og Hviderusland.

Nu har EU-Kommisionen offentliggjort en handlingsplan med henblik på at få den ukrainske hvede ud af landet. Det kunne ske med tog, men størstedelen af de ukrainske godstogvogne er ikke kompatible med sporvidden i EU-landene.  Derfor skal lasten omlades undervejs, og her mangler der lagerkapacitet.

Derfor planlægger EU-Kommissionen en logistikplatform til koordinering af transporten. Et emne som også er på dagsordenen, når landbrugsministrene fra G7-landene samlet i Stuttgart fredag og lørdag.   

Share This