Rusland styrket i Mellemøsten – USA har til gengæld problemer

Foto: Vyacheslav Argenberg

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Rusland/USA: I juni måned i år besøgte USA’s præsident Joe Biden Mellemøsten. Han rejste veltilfreds tilbage til Washington, troede at Saudi Arabien havde givet efter for amerikansk pres og ville øge, ikke formindske olieproduktionen. Men han havde misforstået udmeldingerne fra Rijad, for Saudi Arabien havde kun forpligtet sig til at styrke evnen til at øge olieproduktionen. Til Ruslands store tilfredshed vil OPEC+ fra november formindske den daglige udvinding af olie med 2 mio. tons. Det vil føre til stigende oliepriser, til skade for såvel USA’s som de europæiske landes økonomier.

Efter stoppet for import af olie og gas fra Rusland er USA og EU blot blevet endnu mere afhængig af import af energi fra især Mellemøsten og fra Iran, Venezuela og Norge. I 2018 betalte Tyskland 192 dol. for 1000 m3 gas, for derefter, efter den russiske invasion af Ukraine, at vokse til omkring 3.000 dollar – for, i takt med faldende efterspørgsel, at falde ned til 2.000 dollar, dog 10 gange niveauet i 2018.

OPEC+ beslutningen fører til den første større nedsættelse af produktionen siden 2020. Indien og Kina nyder godt af de ret lave priser på gas og olie fra Rusland. Argumenterne fra saudiarabisk side er økonomiske, ikke politiske, lyder det. USA har samme problemer med De Forenede Arabiske Emirater.

11. oktober mødtes emir Muhammad Ibn Zajid Vladimir Putin i St. Petersburg. Også her roste Putin beslutningen om at nedsætte olieproduktionen. Emiren talte også om behovet for at ”styrke freden og stabiliteten” i verden og erklærede sig villig til at optræde som mægler for at få skabt fred i Ukraine. Med andre ord, hverken Saudi Arabien eller De forenede Arabiske Emirater kan betragtes som USA allierede. Som andre lande i regionen ser de fordele forbundet med at nærme sig Rusland og Kina.

Saudi Arabiens og De Forenede Arabiske Lande uafhængige linje har skabt vrede i den amerikanske kongres, hvor flere medlemmer har stillet krav om sanktioner over for de to ”ulydige” lande. Stigende energipriser vil kunne skade Demokraterne ved de kommende delstatsvalg. Saudi Arabien ønsker helst en republikaner, ja gerne selveste Donald Trump, tilbage i Det Hvide Hus. Bob Menendez, leder af Senatets kommission for udenrigspolitik, vil gå så langt som til at afbryde alt samarbejde med Saudi Arabien, også når det gælder salg af militært udstyr fra USA.

Share This