Rusland og Kinas forhold til Taliban og Afghanistan

Illustrationsfoto: Министерство обороны Российской Федерации

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Rusland: Rusland har problemer med udviklingen i Afghanistan. Men slet ikke i samme målestok som Vesten. Modsat Kina og flere centralasiatiske lande betragtede Rusland i princippet Taliban helt frem til Kabuls fald som en terrorbevægelse. Men forholdet til Afghanistan præsident Ghani var mildt sagt kompliceret. Ja, det kom så langt, at Taliban blev betragtet som en lettere forhandlingspartner end præsidenten.

Ghani flygtede, da Taliban erobrede Kabul. I princippet ser Rusland en overgangsregering i Kabul som det bedste indtil videre, da Rusland i så fald ikke skal forhandle direkte med Taliban.  Andre regionale naboer til Afghanistan, – Kina, Iran og Usbekistan – havde etableret forbindelser med Taliban længere tilbage i tid. Deres diplomater er allerede i de byer, der kom under Talibans kontrol før Kabul.

Usbekistans præsident Shavkat Mirziyoyev talte via telefon med Vladimir Putin den 15. august, og de aftalte at styrke samarbejdet. Det kinesiske udenrigsministeriums talsmand erklærede den 16. august, at Taliban gentagne gange havde erklæret at ville oprette et godt forhold til Kina i håb om, at Kina ville hjælpe landet med genopbygningen, især når det udviklingen af infrastrukturen. Kina vil ikke acceptere, at andre handler til skade for Kina.

Spørgsmålet er naturligvis, hvor langt Talibans gode relationer til de regionale nabolande varer, om Taliban gør alvor af løftet om at skabe en ”inkluderende” regering. Vigtigt for nabolandene er at få begrænset handelen med narkotika og nedkæmpet de mest ekstreme islamiske grupper.   

Share This