Rusland bejler til Kina, Lavrov på vej til Kina

Sergej Lavrov Foto: Foreign and Commonwealth Office

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Rusland: Ruslands udenrigsminister Sergej Lavrov rejser til Kina for at mødes med sin kinesiske kollega Wang Yi. Det sker i kølvandet på den kinesiske udenrigsministers dramatiske møder i USA her for nylig. Målet for Lavrovs rejse er at koordinere Kinas og Ruslands politik over for USA og EU.

Både Rusland og Kina understreger, at der ikke er lagt op til et permanent fjendskab med Vesten, men forholdet skal bygge på gensidig respekt og ikke-indblanding, siges det. Det er kommet uventet, at USAs linje over for Kina og Rusland er blevet så meget hårdere under Biden.

Et vigtigt punkt på dagsorden er Kinas ønske om yderligere at reducere dollarens betydning som betalingsmiddel. Hertil har Kina brug for Ruslands bistand. Den årlige samhandel mellem Kina og Rusland er nået op over 100 mia. dollar. Kina har indtil videre målt økonomisk klaret sig pænt gennem corona pandemien.

16.juli er i øvrigt 20-året for underskrivelsen af den historiske samarbejdsaftale mellem Kina og Rusland. Det vil blive markeret med pomp og pragt. Det endnu tættere forhold mellem Rusland og Kina bekymrer mange i både USA og Europa og også lande i EU, herunder Frankrig. Men trods faldende magt globalt har Biden og flertallet i Kongressen valgt at føre en offensiv samtidigt mod Kina og Rusland.

Share This