Rusland anerkender Donetsk og Luhansks uafhængighed, russiske “fredsenheder” har krydset grænsen til Østukraine

Illustrationsfoto

Ukraine/Rusland: Den russiske præsident, Vladimir Putin, meddelte i en tv-tale mandag, at han havde anerkendt uafhængigheden af ​​Donetsk- og Luhansk-republikkerne, to selverklærede separatistrepublikker i Donbas. Samtidig vil han anmode den russiske føderale forsamling om at støtte og efterfølgende ratificere de traktater, der vil blive indgået med disse republikker. Samtidig opfordrede lederen af ​​Kreml Kiev til at tale ansvarligt og forhindre blodsudgydelser.

“Alt, der nu hersker i Ukraine, er født af et kup i 2014,” sagde Putin og tilføjede: “Vi beder dem, der har overtaget magten i Kiev, om at handle ansvarligt og forhindre blodsudgydelser, ellers vil de være ansvarlige.”

Fjernsynet viste øjeblikkeligt, at Putin underskrev de relevante dekreter og aftaler med lederne af Folkerepublikken Donetsk og Folkerepublikken Luhansk. Ifølge observatører har disse aftaler til formål at give Rusland et juridisk grundlag for at sende tropper til den østlige ukrainske Donbas.

Ifølge RFE/RL-stationen er enheder fra den russiske hær mandag aften gået ind i oprørsrepublikkerne i Donbas og er på vej mod den såkaldte kontaktlinje. “Som svar på opfordringen fra chefen for Folkerepublikken Donetsk vil de russiske væbnede styrker i Folkerepublikken Donetsk hjælpe med at opretholde fred, indtil der er opnået en aftale om venskab og gensidig bistand,” citerede TASS Putin.

Ruslands anerkendelse af oprørsrepublikkernes uafhængighed er et brud på folkeretten og en afvisning af Minsk-aftalerne, sagde EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen. Det samme udtrykte den britiske premierminister Boris Johnson. Den tyske kansler Olaf Scholz, den amerikanske præsident Joe Biden og den franske præsident Emmanuel Macron har udtrykt solidaritet med Ukraine og rost Ukraines forsigtige reaktion indtil videre. ota

Share This