Rumænske forlæggere slår alarm, rumænere er holdt op med at læse bøger

Illustrationsfoto: Rhagfyr

Rumænien: I 2023 faldt Rumænien til et alarmerende niveau af funktionel analfabetisme. Ifølge de seneste tre PISA-vurderinger har mere end 40 % af de 15-årige ikke evnen til at forstå, hvad de læser. Med andre ord, efter næsten ti år i det rumænske uddannelsessystem, har en overvældende procentdel af eleverne ikke opnået minimale færdigheder. Dette billede bliver endnu mere dystert, når vi tilføjer endnu en statistik: Hver syvende studerende dropper ud af skolen, inden afsluttet skolegang. Rumænien har det mindste bogmarked i hele EU, med kun 5 euro pr. person brugt årligt på bøger. Konsekvenserne er yderst alvorlige for arbejdsmarkedet og for sociale relationer. Mens de store europæiske bogmarkeder skrider til handling ved det mindste tegn på tilbagegang, er der her ikke engang det absolutte minimum af en national strategi til fremme af læsning blandt unge. Rumænien i et par andre tal:

41,5 % af rumænske børn er i risiko for fattigdom og social udstødelse (Eurostat)
45 % af mødrene under 15 i EU kommer fra Rumænien (Red Barnet)
73.868 børn har mindst én forælder i udlandet (Red Barnet)

Sådan skriver Sammenslutningen af rumænske forlæggere i en opfordring til den rumænske regering, hvor man forlanger, at rumænske politikere skrider til handling.

Opfordringen er adresseret til præsident Klaus Iohannis, Rumæniens regering, vigtige rumænske beslutningstagere og forlanger gennemførelse af en national plan, hvis første resultater skal ses indgangen til valgåret 2024. ota

Share This