Rumæniens domstol slår fast: Rumænsk ret går forud for EU-retten

Parlamentet i Bukarest Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Rumænien: Også Rumænien har fået problemer med EU-domstolen. Kort før jul erklærede landets forfatningsdomstol, at kendelser fra Rumæniens forfatningsdomstol skal stå over kendelser fra EU-domstolen. I den forbindelse bliver der henvist til landets grundlov, hvori fastslås, at EU-rettens forrang kræver en grundlovsændring i henhold til de procedurer, der gælder herfor.

Svaret fra den rumænske forfatningsdomstol kommer i kølvandet fra EU-domstolens erklæring 21.december 2021 om EU-rettens fortrinsstilling. Rumænien har haft flere kontroversielle sager kørende i forbindelse med anklager og korruption og misbrug af EU-midler. Den rumænske regering har været forsigtig vel vidende, at andre EU-lande, deriblandt Polen, Ungarn og Tyskland, ja selv Danmark, som bekendt også har haft sager kørende om EU-rettens forrang eller ej.

Oppositionspartiet Sammenslutningen for Rumæniens Enhed har skarpt kritiseret EU-domstolens kendelse og henviser til, at andre EU-lande ignorerer EU-domstolens synspunkt. Andre har kritiseret regeringen for ikke at have indtaget en klar holdning. Laura-Juliana Scantei fra det regerende liberale parti (PNL) tager iflg. det polske Center for Øststudier (OSW) helt afstand fra erklæringen fra landets forfatningsdomstol, ja kalder den ligefrem en ”vittighed”.

Nogle vil ligefrem presse dommerne til at ændre afgørelsen. At tvinge og true en national forfatningsdomstol til at ændre en kendelse er også et problem.  Lysten til at tage en åben konflikt med EU er bestemt heller ikke stor. Rumænien har satset på at undgå samme skæbne som Ungarn og Polen; ønsker at optræde ”korrekt” og ”stuerent” i forhold til Bruxelles. For nylig fik Rumænien efter et års regeringskriser omsider dannet en regering.

Share This