Rumæniens centraleuropæiske perle

 

Timisoara

Timisoara Teater og Opera Foto: Ota Tiefenböck

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den rumænske by Timisoara lokker med sin enestående centraleuropæiske arkitektur og multikulturelle stemning, som gør byen til en af de mest interessante byer i Rumænien.

Af Ota Tiefenböck

Rumænien: Timisoara er uden tvivl en af Rumæniens mest interessante byer. Byen er Rumæniens fjerdestørste by og har tidligere været en del af Østrig-Ungarn tidligere i historien, men er ifølge Trianonaftalen efter Første Verdenskrig blevet en del af Rumænien.

Byens tidligere tilhørsforhold til Østrig-Ungarn kan ses både på byens centraleuropæiske arkitektur og på byens multikulturelle befolkning, som hovedsageligt består af ungarske, serbiske og tyske etniske minoritetsgrupper.

Timisoara har altid i historien, også under Rumæniens kommunistiske fortid, været en af de mest udviklede rumænske byer. Det gælder også i dag, hvor levestandarden i Timisoara er langt højere end i andre rumænske byer.

Timisoara er en dynamisk by, som ofte har været lidt forud for andre byer. Byen var eksempelvis den første by i Europa, som fik elektrisk gadebelysning i 1884 og den anden by i Europa, som fik hest-drevne sporvogn i 1886.

Det var også i Timisoara, at opstanden mod Ceaucescu begyndte i 1989, da byen blev den første frie by i Rumænien, hvorfra urolighederne spredte sig til andre dele af landet.

Timisoaras kommunistiske fortid kan fortsat fornemmes i byen. Mange af byens arkitektonisk smukke bygningsværker har været forsømt i mange år og trænger til en kærlig hånd, men byen har en charme, som er enestående og som gør den oplagt som turistmål til eksempelvis en forlænget weekend.

Share This