Rumænien vil fejre Trianon aftalen som nationaldag

Agost Benard og Alfred Drasche, de to underskrivere af aftalen, ankommer til Trianon Foto: Wikimedie

Rumænien: Et stort flertal i det rumænske parlament, med undtagelse af det ungarske mindretal, vedtog onsdag et forslag om at fejre årsdagen for Trianon-traktaten som nationaldag. Initiativtagerne til loven var to socialistiske deputerede, Titus Corlălean og Serban Nicolae, skriver rumænske medier.

Den nye lov, som kun mangler Rumæniens præsident Klaus Iohannis underskrift, forpligter bl.a. lokale myndigheder til at hejse det rumænske flag den 4. juni og til at samarbejde om at fejre dagen.

Det er sandsynligt, at myndighederne i ungarsk dominerende områder i Rumænien vil afvise det.

Den nye lov er formentlig socialisternes svar på præsident Klaus Iohannis beskyldning for to uger siden, hvor han beskyldte socialisterne for at være allierede med Ungarn. Loven vil formentlig ikke ligefrem forbedre forholdet mellem Rumænien og Ungarn. Et forhold som på det seneste har været anspændt.

Ungarn afholder siden 2010 den 4. juni, som national samhørighedsdag (A nemzeti összetartozás napja). På grund af coronavirus vil 100-årsdagen sandsynligvis være uden demonstrationer, og snarere vil handle om politiske retorik. Et monument med navnene på alle ungarske landsbyer og en evig ild bliver den 4. juni afsløret i Budapest. ota

Share This